друкувати


Коломийщина: В Іспасі формувалися загони

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-02 12:28:04
Хочу нагадати деякі історичні події у своєму рідному селі Іспас.

Уся наша родина Гоянюків була причетна до ОУН, всі дорослі члени родини тримали зброю (від 1930-х років). У кожному селі були родинні збройні формування — до 50 осіб. Їх організовували й ними керували ветерани Січового стрілецтва. Власне, ці ветерани вербували юнаків до збройних формувань. Проводилися патріотичні вечори в читальнях, по хатах.

У 1938 році кравець Василь Гоянюк ушив для мене мазепинку з полотна, самотужки виготовленого моїми родичами.

У селі проводилися фестони з козацькими та стрілецькими обрядами.

Два війтових сина Микола і Василь Гоянюки, щойно закінчивши у Львові матуру, заснували в Іспасі мережу ОУН. Вони навчали сільську громаду, як себе поводити в час війни, привезли зі Львова відповідну літературу.

У липні 1942-го Микола і Василь Гоянюки приїхали зі Львова до села з трьома побратимами. Один поселився за селом у зрубі, другий — на Лупінці, третій — військовий офіцер — поселився в Кропивищі в хаті лісника. Ці три особи формували відділи ОУН-УПА.

Бандерівці носили шапку-петлюрівку, а колишні січовики — мазепинку.

Я ношу мазепинку від 1992 року. У мене їх є багато різних, з відзнаками військових чинів. Два листки дуба — служба безпеки; три листки дуба — служба захисту держави; одне букове зерно — молодший лейтенант; два зерна — лейтенант; три — старший лейтенант; жолудь — капітан.

Автор: Михайло ГОЯНЮК, зі Спаса
Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі