друкувати


Націоналісти чубляться, а Коцаба – чатує

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-01 05:11:09
В Івано-Франківську триває протистояння між членами Конгресу українських націоналістів та на сьогодні виконуючим обов’язки директора музею визвольних змагань Русланом Коцабою, який був висунутий на цю посаду обласним управлінням культури.

Проте кунівці твердять, що пан Коцаба не є членом їхньої партії, а отже й не може займати цю посаду, бо він начебто перешкоджатиме планам націоналістичної організації щодо приміщення музею. Окрім того, націоналісти вже мали свою кандидатуру на цю посаду.

"Але справа тут не в політичній приналежності, – заявив вчора заступник керівника Всеукраїнської організації "Меморіал" Роман Круцик. – Претендент на посаду, якого пропонує КУН лише занапастить усе, що було зроблено науковцями протягом років. Наразі музею потрібен не стільки науковець, стільки менеджер, політик та борець за справедливість". І такі риси притаманні панові Коцабі.

Зрештою це протистояння може перешкодити й тому, що на поминальній річниці в Дем’яновому Лазі, яка відбудеться 11 жовтня і на яку збирається приїхати Президент України Віктор Ющенко, можуть бути невпорядковані матеріали. А такої ганьби Івано-Франківщині аж ніяк не потрібно.

"Та й протягом 12 років існування музею, – мовить пан Круцик, – тут нічого не робилося для його розвитку: не проводилося наукових конференції, не пропагувалося історію визвольного руху, навіть не збиралися речі з часів боротьби 1940-1950-их років, віднайдені та збережені ентузіастами патріотами по селах. Уся "робота" зводилася до банального політиканства". Надзвичайно дивує й те, що музей досі не був зареєстрований в управлінні юстиції. За словами пана Круцика, він лише два тижні тому особисто зареєстрував музей у податковій, адже до цього часу він був зареєстрований як неприбуткова організація.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі