друкувати


Українці вміють накопичувати лише борги

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-01 04:57:57
Останніми роками українці звикли витрачати більше, ніж дозволяли їхні доходи. Криза нам дала свої уроки. Ми почали вчитися жити лише на те, що заробляємо. Як правильно формувати сімейний бюджет.

В умовах фінансової нестабільності 70% населення обмежили свої витрати, третина – почала економити на харчуванні. Цього року доходи зменшились на 11%. Наступного очікується зниження ще на 10%.

Генеральний директор Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Ірина Щербина каже, що за статистикою структура витрат населення суттєво не змінилась. В середньому 83% своїх прибутків українці витрачають на свої потреби і лише 5% інвестують чи відкладають. В той же час, криза змусила декого більш креативно поставитись до своїх можливостей, і почати заробляти не на одному місці, і не одну зарплату: "Однією з проблем є те, що західна мода жити в борг дуже легко і швидко перенеслась на наше непідготовлене суспільство. І тут наше економічно-безграмотне населення почало брати кредити під високі відсотки, навіть не оцінюючи свої реальні можливості та ресурси, відповідно не усвідомлюючи ризики цих кредитів".

Фінансовий директор консалтингової компанії Олександр Сєдих в цій ситуації звинувачує не тільки громадян, які витрачали більше ніж могли собі дозволити, а й банки, які в свою чергу проводили активну рекламну політику споживчих позик.

Таку певну залежність від грошей психотерапевт Лариса Софіна пов’язує з емоційними проблемами, викликані пострадянським минулим. За роки незалежності у нас змінилась філософія споживання. Вона і зробила людей більш впевненими в собі. А фактор самооцінки більшості з них заважає сьогодні влаштуватись на низькокваліфіковану роботу.

Менше всього це помітно в столиці та обласних центрах. Набагато гірша ситуація в регіонах та сільській місцевості, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі