друкувати


Криза: Як виживає туризм Італії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-01 04:31:50
Попри фінансову кризу, яка поставила на коліна світову економіку, туристична галузь Італії тримає планку. Щоправда, не йдеться про повернення "золотих часів", коли туризм у цій країні вважався основним прибутком національного бюджету.

Але на Апеннінах раді з того, що минулий літній сезон видався більш вдалим, ніж передбачали.

Один незаперечний факт: іноземних туристів поменшало. За умов кризової лихоманки ця тенденція поширилася на всі країни, однак в Італії вона позначилася слабо. Міжнародна організація з туризму на світовому рівні прогнозувала зменшення потоку туристів на 4–6 відсотків. В Італії цей показник сягнув неповних 3 відсотків.

Такій ситуації можуть позаздрити європейські конкуренти, насамперед Франція й Іспанія. Там присутність іноземців нинішнього літа була ще меншою. Найчастіше Апенніни відвідують німці, австрійці й бельгійці.

Порівняно з іншими секторами національної економіки туристична галузь впевненіше тримається на плаву, задоволено звітувала міністр туризму Вітторія Брамбілла.

"Сфера туристичних послуг змогла вдало перелаштуватися, – пояснила міністр. – Італійські готелі змінили цінову політику, зменшивши тарифи на 7 відсотків. За заповненістю курортних місць показники не погіршилися порівняно з минулим роком. Одна з причин у тому, що багато італійців, на відміну від попередніх років, обрали місце для відпочинку в Італії, а не за кордоном".

Туризм – одна з найприбутковіших галузей національної економіки, що становить 12 відсотків ВВП країни. Щороку на Апенніни приїздить близько 40 мільйонів туристів. За даними 2004 року, Італія була п’ятою Фонтан Треві – найбільший і найвідоміший водограй Рима. Обов’язковий пункт туристичного маршруту в столиці найбільш відвідуваною країною світу.Фонтан Треві – найбільший і найвідоміший водограй Рима. Обов’язковий пункт туристичного маршруту в столиці

Та для країни з найбільшим числом пам’яток культурної і природної спадщини ЮНЕСКО така позиція вкрай непідхожа. Негативної реклами додають, зокрема, прикрі випадки, що набувають міжнародного резонансу.

Останній інцидент стався у липні, коли двоє японських туристів за вечерю в римському ресторані сплатили рахунок, що потягнув на … 700 євро. Зазвичай добра вечеря на двох у гарному ресторані тут коштує в середньому 150 євро.

Приголомшені ціною японці не розгубилися і заявили в поліцію. Власники ресторану позбулися ліцензії на продовження своєї діяльності. Вони ще мають понести окреме покарання за завдання шкоди туристичному іміджеві Італії.

"Шикарний" заклад у центрі столиці закрили. Але не можна затулити рота міжнародній пресі. Ця історія, змальовуючи Італію як країну шахраїв, облетіла світом.

Міністр Вітторія Брамбілла вибачилася перед туристами і запросила японців за рахунок міністерства знову відвідати Італію.

Тепер, звітуючи про підсумки сезону, урядовець повідомила, що при міністерстві туризму створюється спеціальна наглядова комісія. Вона буде відстежувати подібні факти і дбати про захист туристів та їхніх прав. Також у компетенції відомства будуть суворі заходи покарання тих, хто спотворює туристичну привабливість Італії , повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі