друкувати


Forbes: Збитки американських мільярдерів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-01 03:35:13
Найбагатші американці стали на 300 млрд доларів біднішими за останній рік. Журнал Forbes оприлюднив рейтинг найбагатших громадян США за рік і підрахував їхні втрати за часи кризи.

Такими є дані журнал Forbes, котрий традиційно складає список з 400 найбагатших людей Америки.

За минулі 12 місяців їхнє сукупне багатство зменшилося з 1,57 до 1,27 трильйона доларів. У "збіднення" багачів кілька причин: опинився в важкому ситуації ринки капіталу, падіння цін на нерухомість, розлучення і звичайне шахрайство. Все це в сукупності призвело до того, що 314 мільярдерів зі списку стали біднішими, а 32 взагалі залишили його.

Найбільше дісталося другій за багатством людині США Уоррену Баффетту. Акції його інвестиційної компанії "Беркшир Хатауей" за останній рік впали в ціні на 20%, зменшивши його стан на 10 мільярдів доларів. Тепер Баффетт "коштує" 40 млрд доларів.

Багато в чому з тих же причин втратив 7 млрд доларів найбагатший американець, засновник Microsoft Білл Гейтс. Тепер його статок оцінюється в 50 млрд доларів.

Перша "десятка" Forbes, в яку в числі інших входять відразу чотири члени сімейства Уолтон, що володіє гігантом роздрібної торгівлі Wal-Mart, і медіамагнат, а за сумісництвом - мер Нью-Йорка Майкл Блумберг, за минулий рік втратила майже 40 млрд доларів.

З великими втратами, 8,2 млрд доларів, підійшов до традиційної перекличці Forbes гральний король Керк Керкорян, а також засновник фірми з прокату автомобілів Rent-A-Car Джек Тейлор (7 млрд).

Зате майже втричі збільшив свій особистий статок банкір Ендрю Біл, який минулої осені вдало скупив боргові зобов'язання і активи, що впали в ціні, і тепер має 4,5 мільярда доларів.

Одним з небагатьох, кому вдалося покращити свої показники, став фінансист Джордж Сорос. Цього року він зумів збільшити свої активи на 2 мільярди доларів до 13 мільярдів і піднятися на 15-е місце.

Крім того, зменшилися за минулий рік не тільки особисті стану членів "Клубу 400", але і вступний внесок. Якщо раніше в нього брали людей, що володіють не менш ніж 1,3 млрд доларів, то тепер для цього достатньо "лише" 950 млн, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі