друкувати


Яке суспільство, така і влада...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-01 02:50:41
Останні тижні ознаменувалися різким сплеском громадської уваги до Конституції України, чи навіть швидше до запропонованих версій нової. Коломию цей процес не оминає. В Бізнес-Центрі відбулася зустріч активістів Комітету виборців України з представниками місцевої влади, громадських організацій та ЗМІ.

Зібрання за умовно круглим столом передбачало активне обговорення змін до чинної Конституції та проведення дискусії. Спочатку основні штрихи на загальну картину наніс голова Івано-Франківської обласної організації КВУ Юрій Лесюк. За його словами, Президент запропонував обговорити новий проект Конституції, якою вона має бути за його уявленнями, але це далеко не єдиний варіант тих змін, які були б доцільними та дієвими. КВУ активно долучився до процесу обговорення тому, що точка пріоритету змістилася в сторону аналітики і зараз, в першу чергу, потрібне незаангажоване прозоре бачення запропонованих варіантів.

Вектори розмови стосувалися тих важелів влади, якими може скористатися народ. Зокрема, йшлося про скасування депутатської недоторканості, виборів за відкритими списками, зміни виборчої системи, створення двопалатного парламенту та адміністративна реформа.

Зняття недоторканості чи лише її обмеження? Чи має право на існування в Україні імперативний мандат або ж голосуватимемо і надалі за кота в мішку? Відкриті списки здавалося б мали вирішити цю проблему на краще, але як цей процес втілити в життя, поки що ніхто точно не знає. Варто просто уявити бюлетень з сотнями імен... Щодо парламенту також виникає багато сумнівів як організувати конструктивну його роботу. Якщо одна палата не може нормально функціонувати, то чи зможе вживатися дві палати? Для різних регіонів така система була би корисною з тієї точки зору, що всі отримали б рівний доступ до влади і не було б зміщених полюсів.

Активними доповідачами виступили керівники Коломийської РДА Михайло Вінтоняк та Коломийської районної ради Дмитро Неміш. Голова райдержадміністрації переконаний в тому, що правильним є заміна його відомства на виконавчий комітет, тому що на даний момент існує двовладдя в районі, що звісно заважає ефективній роботі кожної гілки влади. Ще за його баченням, вертикаль влади має йти знизу доверху, тоді буде відновлено втрачений зв’язок між владою та народом. Чи потрібна адмінреформа? Керівники районних владних установ переконані в її необхідності, тому що тоді вирівняються можливості всіх населених пунктів.

Дмитро Неміш говорив більше про державну владу на вищому рівні: "Якби в теперішній ВР було 50-60 депутатів, то це віддзеркалювало б там сучасну ситуацію. Інші 300 народних обранців нічого не вирішують. Якщо ж говорити про вибори, то імперативний мандат – це дикість, про яку треба забути." На його думку, сильним важелем спонукання нардепів до плідної праці була б можливість їх відкликання через неспроможність до конструктивної роботи. Адже зараз ми споглядаємо ситуацію, коли депутата вибрали і він розслабляється на чотири роки і виконує роль тягаря на бюджет.

За словами голови Коломийської районної ради, вибори – це добре, тому що саме в цей час зростає суспільна активність. Можливо в цьому ракурсі їх варто було б проводити щороку. На моє переконання, це зовсім не вихід з ситуації. Люди перед виборами кожного разу вірять гучним заявам та обіцянкам, а в результаті після обрання певної політичної сили чи конкретної особи нічого не міняється. Всі затихають і лише критика виникає ввечері на кухні і не далі! Влада ж на термін обрання не спускається з-під небесної, нема потреби... Якби народ вимагав від влади звітів та ближчого спілкування, то все помінялося б. Влада обирається з народу, і знаючи досконало сумирний темперамент українців, можна розслабитися. Байдужий народ (якого переконали, що він нічого не вирішує) – байдужа влада...



Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі