друкувати


Литвин: Систему "Рада" можна зламати мобільним телефоном

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-30 04:46:59
Голова Верховної ради Володимир Литвин відкинув можливість розблокування роботи парламенту шляхом введення в експлуатацію модернізованої системи "Рада-3". Спікер вважає систему "Рада-3" непрацездатною, експерти ж - небезпечною для здоров'я депутатів.

Спікер заявив, що система непрацездатна.

Литвин розкритикував модернізовану систему голосування "Рада-3", яка виключає можливість голосування одним депутатом на декількох пультах одночасно.

"Експерименти засвідчили, що досить до пульта піднести мобільний телефон - і запропоноване нововведення втрачає будь-який сенс", - заявив Литвин журналістам у ході робочої поїздки до Хмельницького.

Як відомо, електронна система голосування "Рада-3" була модернізована влітку 2008 року за ініціативою тодішнього спікера Арсенія Яценюка. На кожному пульті була встановлена сенсорна кнопка, яку депутату необхідно утримувати при голосуванні.

Слід зазначити, що критика пана Литвина прозвучала після того, як Яценюк запропонував голові Ради підписати розпорядження про введення в експлуатацію модернізованої системи "Рада-3" і тим самим розблокувати роботу парламенту.

"Це забезпечить особисте голосування народних депутатів на засіданнях парламенту і розблокує діяльність законодавчого органу", - зазначив Яценюк.

В Інституті проблем математичних машин і систем НАН України, який займався розробкою і модернізацією системи "Рада-3", з критикою Литвина не згодні.

"Ніякої телефон на систему не впливає! Вона в робочому стані. Технічних причин, через які її не можна використовувати, немає", - сказав директор інституту Анатолій Морозов.

Тим часом у регламентному комітеті Ради повідомили, що однією з причин відмови від використання модернізованої системи "Рада-3" є побоювання за здоров'я парламентаріїв.

"Ми до кінця не з'ясували, як діє магнітне поле від впровадження такої системи, якого в сесійній залі і так вистачає від мобільних телефонів, теле-і радіокоммунікацій, електропроводки", - заявив перший заступник голови комітету з питань регламенту і депутатської етики Сергій Сас (БЮТ).

На його думку, щоб розпочати експлуатацію системи "Рада-3", розпорядження спікера недостатньо. "Для цього необхідно внести зміни до регламенту парламенту", - уточнив депутат.

Як відомо, фракція Партії регіонів блокує трибуну Верховної ради, вимагаючи підвищити соціальні стандарти. Минулого тижня до вимог Партії регіонів додалося ще одне - скасувати постанову про зміну способу голосування, згідно з яким голосувати за соціальні закони депутати повинні підняттям рук, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі