друкувати


Михайлу Грушевському було б 143

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-29 05:49:14
29 вересня — 143-я річниця від дня народження першого Президента України Михайла Грушевського. Народився Михайло Сергійович Грушевський 29 вересня 1866 року в м. Хелмі. Виростав на Кавказі — спочатку в Ставрополі, а потім у Владикавказі.

Навчався у Тифліській гімназії, Київському університеті (історико-філологічний факультет). Працював в університеті під керівництвом Володимира Антоновича.

Активний член київської громади, голова Наукового товариства ім. Тараса Шевченка у Львові, редактор "Наукових записок" цього товариства. З березня 1917 року до квітня 1918 року — голова Української Центральної Ради. Автор багатотомної праці "Історія України-Руси", "Нариси історії українського народу", "Історія української літератури" та ін. Помер у м. Кисловодську 25 листопада 1934 року. Тіло Грушевського перевезено до Києва. Похований на Байковому кладовищі.

Тільки в незалежній Україні ім’я Михайла Грушевського знайшло справжнє визнання. Високістю духу, благородством помислів він заклав найглибші ідейні підвалини національного відродження, очолив перший у ХХ столітті прорив українського народу до самостійності. За своє життя Грушевський зробив і написав так багато, що про його творчу і політичну діяльність створено величезну літературу, склався окремий міждисциплінарний напрямок, який має назву грушевськознавство.

Михайло Грушевський — це вчений світового рівня, творча спадщина якого вражає своїм тематичним діапазоном, енциклопедичністю, фундаментальністю. Його перу належить близько двох тисяч праць з історії, соціології, літератури, етнографії, фольклору.

Однією з провідних ліній концепції національного державотворення Михайла Грушевського виступає ідея соборності українських земель. Він наголошував: "Народність і територія стрілися на порозі історичного життя нашого народу і утворили першу підставу його розвою".

Наше завдання — втілювати його ідеї, продовжувати, утверджувати українську державність.

Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі