друкувати


Чи здійснилася мрія цьогорічних випускників

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-29 05:43:02
Добігає кінця перший місяць нового навчального року. Для когось — у класі, а для когось — уже в аудиторії. Як здійснилася мрія цьогорічних випускників, чи багато з них змогли стати студентами, — про це ми поцікавилися у школах району.

Мирослав Бодейчук, директор Печеніжинської ЗОШ І-ІІІ ст.
— Загалом цьогоріч у нас було 74 випускники, 59 з них продовжили навчання у вищих навчальних закладах різного рівня акредитації завдяки успішним результатам оцінювання, тобто завдяки власним знанням.

Загальні результати ЗНО по школі в середньому непогані, більшість учнів підтвердили свої оцінки. Нову практику оцінювання знань схвалюю, хоча, вважаю, що середній бал в атестаті обов’язково повинен братися до уваги, бо інакше учні сумлінно готуються лише до тих предметів, які здають на ЗНО, а решту залишаються поза увагою. Також, на мою думку, вартує врегулювати систему пільг. Пільговики, у яких деколи нижчий рівень знань, відсувають здібних дітей, у результаті — суспільство може отримати слабших фахівців.

Щодо того, де вчаться наші випускники. Ярослав Яворський став студентом університету нафти і газу, математику на ЗНО він здав на 10 балів. Результати з географії у Юри Гаврищука — 12 балів, він студент Львівської політехніки. На 10 балів оцінено знання з української мови та історії Наталі Лаврук, вона вчиться на філфаці Чернівецького університету. А ось Оля Футулуйчук була прийнята на державну форму навчання аж за п’ятьма спеціальностями, обрала ж філфак та фінансово-економічний факультет Чернівецького університету.

Алла Попадюк, директор Раківчицької ЗОШ І-ІІІ ст.
— Усі 13 наших випускників продовжили навчання, шість із них — у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника. Серед них — срібна медалістка Галина Семенюк. Зараз вона вчиться у державній групі на факультеті музичного мистецтва та паралельно опановує фах дизайнера одягу.

За результатами ЗНО, 80 відсотків наших випускників підтвердили свої знання. І батьки, і вчителі задоволені. Учителі — результатами своєї праці, а батьки тим, що діти отримати шанс стати студентами чесно без знайомств, хабарів, лише покладаючись на власні знання.

Ганна Кошик, директор Ліснохлібичинської ЗОШ І-ІІІ ст.
— Наша випускниця Людмила Образюк стала студенткою медакадемії в Іванно-Франківську. Вона вчиться у державній групі як пільговик (дитина-сирота). Але право на навчання виборола знаннями — підтвердила срібну медаль. Роботу з української мови на ЗНО написала на 11 балів. Анастасія Микитин теж отримала непогані результати на ЗНО, до того ж у сім’ї дев’ятеро дітей, вона — студентка академії внутрішніх справ, вчиться у Києві.

Світлана Юзюк, заступник директора Замулинецької ЗОШ І-ІІІ ст.
— Із 28 цьогорічних випускників 13 стали студентами, троє вчаться у державній групі. Іванка Мандрусяк — студентка філологічного факультету, українську мову здала на 11 балів, історію — на 10. Тарас Тулуковський вчиться на історика, його результати на ЗНО: історія — 10, українська мова — 9. Він підтвердив срібну медаль. Мар’яна Луканюк опановує фах фізика. Усі вони студенти Чернівецького університету. Учні, які впродовж навчання були сумлінними, підтвердили свої знання і під час ЗНО.

Ольга Матковська, директор Отинійської ЗОШ І-ІІІ ст.
— Усі 37 наших випускників продовжили навчання, із них 20 — на державній формі. Стипендіат премії Героя України Василя Ткачука Марія Когут стала студенткою факультету міжнародних відносин Київського університету. Ще одна стипендіатка Оля Савчук — студентка медакадемії. Наші золоті медалісти Микола Мельник та Наталя Лесів навчаються в університеті нафти і газу.

Ми пишаємося такими випускниками, вони стали студентами престижних вузів, проторували собі шлях власними знаннями. Ми розповідаємо про них учням, щоб вони наслідували їхній приклад, вірили у власні сили. Зі свого боку, педагогічний колектив, адміністрація школи роблять все можливе, щоб діти могли належно підготуватися до серйозних випробувань відповідно до своїх можливостей і вимог часу. У 2009—2010 навчальному році планується реалізовувати збалансовану модель ЗНО, за якою кожен випускник, який виявить бажання стати студентом, проходитиме обов’язкове тестування і окрім української мови, також з математики або історії, залежно від профілю навчання у старшій школі. Практика профільного навчання себе виправдовує. Із 17 учнів, які вчилися у профільному класі з української мови, отримали такі результати з мови на ЗНО: четверо написали роботу на 11 балів, ще стільки ж на 10 балів, троє — на 9, один — на 8, троє — на сім балів. Це досить високий результат. Тепер плануємо змістити акценти на фізико-математичний нахил.

Світлана Вихристюк, директор Турківської ЗОШ І-ІІІ ст.
— Із 20 наших випускників 10 стали студентами вузів. За результатами ЗНО, початковий рівень показали 15 відсотків випускників, середній — 30, достатній — 40, високий — 15. Це свідчить про те, що в основному випускники поставилися дуже серйозно до незалежного оцінювання, сумлінно готувалися. Маємо в цьому і досвід, і гарні напрацювання, учні отримали вичерпні консультації, мали змогу заздалегідь визначитися з вибором. Стали студентами ті, хто цього прагнув і кому це до снаги. Учні та й їхні батьки зрозуміли: у кого низькі оцінки, слабкі знання, тому не варто сподіватися на диво, удачу, а потім гірко розчаровуватися. Сьогодні дуже запотребовані робітничі професії і стати кваліфікованим робітником — це теж праця.

Майбутнім випускникам я бажаю не помилитися у виборі професії, а визначившись, не розпорошувати сили. Трапляється так, що декому не вдається добре підготуватися з усіх п’яти дисциплін. Треба зважити, що підготовка до тестів забирає багато зусиль і вирішального балу може забракнути саме з того предмету, який буде запотребований при вступі на омріяну спеціальність.

Успіхам випускників Турківської ЗОШ присвячено спеціальний випуск шкільної газети "Ровесник". З неї ми дізналися, що Мар’яна Левицька вступила у Прикарпатський юридичний інститут Львівського національного університету при УМВС України, Олег Дехтярук — студент Львівського відділення Дніпропетровського національного інституту залізничного транспорту, Ганна Гап’юк вчиться в Івано-Франківському торгівельному технікумі, Мар’яна Оліградська — здобуває фах учителя фізкультури в Прикарпатському університеті, Іванна Варцабюк — студентка юридичного коледжу. А ось що розповідають про себе:

Марія Дюрк: "На зовнішньому незалежному оцінюванні я набрала 553 бали. Я дуже дякую батькам, всім учителям, що допомогли здійснити мою мрію — вступити у Чернівецький медичний університет".

Михайло Паращук: "Цього року я пройшов тестування із двох предметів: з української мови та історії України. І, як бачите, успішно! Тепер я уже, як і мій батько колись, освоюю професію учителя музики".

Настя Медведюк: "Завдяки набраним 355,5 загальних балів із двох предметів вступила у Прикарпатський університет, що в Івано-Франківську".

Іван Бек: "А я вступив у Чернівецький національний університет імені Ю. Федьковича на факультет туризму. Та рідну школу буду пам’ятати завжди, бо саме тут я отримав базові знання".

Тарас Лукінчук: "Як не дивно, та я навчаюся разом із Іваном на одному факультеті і навіть в одній групі! Школу не забуваю, адже там залишилося багато моїх друзів".

Можливо, ще хтось захоче розповісти про свої успіхи чи своїх друзів-випускників, які стали студентами, поділитися думками з приводу зовнішнього незалежного оцінювання — пишіть нам у редакцію, неодмінно надрукуємо.

Автор: Вікторія КОХАН, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі