друкувати


Світовий кінематограф обурений арештом Романа Поланскі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-28 05:08:13
Представники світового кінематографа склали петицію, в якій звернулися до влади Швейцарії з вимогою звільнити режисера Романа Поланскі, заарештованого 27 вересня.

Під петицією з відповідною вимогою підписалися, серед інших, актриси Моніка Белуччі та Фані Ардан, а також режисери Вонг Кар-Вай і Коста-Гаврас. "Неприпустимо, щоб культурний захід міжнародного масштабу...використовувався поліцією для його [Романа Поланскі] арешту", - указується в петиції.

Раніше із засудженням арешту Поланскі, здійсненого на вимогу США, виступила влада Франції, громадянином якої є режисер. Зокрема, міністр культури Фредерік Міттеран назвав арешт режисера "страхітливим", повідомивши, що вже обговорив можливі варіанти вирішення цієї проблеми з президентом країни Ніколя Саркозі.

Більш того глави зовнішньополітичних відомств Франції та Польщі найближчим часом мають намір звернутися до президента США Барака Обами з тим, щоб той помилував Поланскі і закрив кримінальну справу щодо нього.

Швейцарська поліція заарештувала Поланскі 27 вересня в Цюріху, куди той приїхав на запрошення кінофестивалю, що стартував 26 вересня. Арешт Поланскі був здійснений на підставі ордера, виписаного в США в 1978 році після того, як режисер був визнаний винним у справі про розбещення 13-річної дівчинки, що сталось роком раніше.

Всього тоді проти режисера були висунуті звинувачення за шістьма пунктами. Після того, як він пішов на угоду зі слідством, всі звинувачення, окрім розбещення неповнолітньої, з нього були зняті. На початку 1978 року Поланскі, який був визнаний судом винним, виїхав до Європи. Відтоді режисер проживав у Франції, чия конституція дозволяє не екстрадувати власних громадян.

У грудні 2008 року адвокати Поланскі подали до Федерального окружного суду в Лос-Анджелесі прохання про зняття з режисера всіх без виключення звинувачень. Прохання підтримала 45-річна Саманта Геймер, в розбещенні якої був звинувачений режисер.

У лютому 2009 року суддя Верховного суду Лос-Анджелеса Пітер Еспіноза відмовився задовольнити прохання Поланскі, заявивши, що готовий розглянути питання по суті тільки в тому випадку, якщо режисер до 7 травня 2009 року особисто з'явиться на засідання. Не дивлячись на те, що Еспіноза пообіцяв "прийняти заходи для забезпечення його безпеки", Поланскі до США так і не прибув, повідомляє Газета.UA.

Обговорити на форумі