друкувати


Михайло Негрич: "Будемо виводити кошти з "тіні"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-25 03:24:18
Вже цілий рік світова криза шматує на частини всі плани по економічному зростанню України, серед населення сіється щось на зразок паніки, а політичні структури цим досить вдало користуються. То ж що насправді діється? Лакмусом в цій ситуації виступає Державна податкова адміністрація, адже за динамікою наповнення обласного бюджету можна судити реальний стан справ в економіці Прикарпаття. Роз’яснив ситуацію спеціально для Коломия ВЕБ Порталу заступник голови ДПА в Івано-Франківській області Михайло Негрич.

– Чимало підприємців, які перебували на єдиному податку, зараз згортають свою діяльність у зв’язку із збільшенням ставки єдиного податку і подейкують, що навіть в обласній податковій виникають черги. Це, звісно, негативно позначиться на наповнюваності бюджету. Чи робить щось ДПА в області, аби такі люди все ж залишалися діяльними?
– Насамперед, скажу, що ставки єдиного податку цього року не змінилася, а в кількох районах нашої області на певні види діяльності навіть дещо знизилися. Тобто, максимальна ставка цього податку така, яка й була раніше – 200 гривень. Також зауважу, що ставки єдиного податку затверджуються не податковою службою, а органами місцевого самоврядування. А щодо зменшення кількості "єдинщиків", то це не зовсім так. Дійсно, є окремі факти скасування реєстрації підприємницької діяльності, однак вони зумовлені не високими податковими ставками, а введенням пенсійних внесків. Тобто, до певною мірою, це є легалізація найманих працівників. Адже не секрет, що окремі підприємці, з метою мінімізації сплати обов’язкових платежів (маю на увазі пенсійні внески, соцстрах) офіційно не реєстрували своїх працівників, як найманих, а реєстрували їх СПД-фізичними особами. Нововведення з пенсійними внесками, перекрило "кисень" такій схемі. Нині простіше укласти з працівниками трудові угоди, аніж створювати кілька підприємців. А якщо брати статистичні дані, то цифри свідчать наступне – станом на 01.02.2009 р. кількість СПД, що перебували на єдиному податку, становить 24532, тоді як на 01.09.2009 р. – 32340. Тобто, в загальному, я б сказав, що навіть є тенденція до зростання. Відтак, не бачу наразі й загрози наповненню бюджету. Повернуся знову до статистики – за вісім місяців 2008 р. до місцевого бюджету Прикарпаття єдиного податку надійшло 15 млн 192,5 тис. грн, тоді як за січень-серпень цього року сума надходжень склала 16 млн 815 тис. грн. Як бачите, прослідковується позитивна динамівка до зростання. А чи робить щось ДПА в області, аби такі люди залишилася діяльними? Відповідь однозначна – так. Податкова завжди повернута обличчям до платників податків, і готова до відкритого діалогу з бізнесом. При податкових органах існують громадські ради, до складу яких входять громадські організації краю, створено комісії по вирішенню спірних питань, систематично проводяться засідання "круглого столу", семінари. На таких заходах ми обговорюємо труднощі та складні питання, які виникають під час ведення бізнесу, намагаємося конструктивно допомогти.

– Які, на Вашу думку, податкові прогнози до кінця року. Чи не зменшаться надходження до бюджетів, адже експерти кажуть, що незабаром Україну чекає нова хвиля кризи та звільнень?
– Знову почну з цифр. За вісім місяців цього року до Зведеного бюджету від платників податків Прикарпаття надійшло 1 млрд 723 млн грн обов’язкових платежів та зборів, які адмініструють органи ДПС в області. З них до Державного бюджету за січень-серпень п.р. надійшло 1 млрд 1 млн грн. А бюджетні призначення з надходження коштів загального фонду Державного бюджету за вісім місяців цього року вдалося виконати на 106,5%. На потреби місцевих бюджетів за згаданий період надійшло 722 млн грн, що на 50,8 млн грн більше минулорічного рівня надходжень. Тобто, як самі бачите, бюджет повнитися. Звісно, не буду стверджувати, що це дається легко. Адже світова фінансова криза, так чи інакше, зачепила діяльність окремих підприємств. І, звісно, ці всі моменти треба враховувати. Нині податківці шукають нові підходи у забезпеченні доходної частини бюджету, нові резерви. Проте аж ніяк не методом податкового тиску на платників податків. Насамперед, будемо виводити кошти з "тіні". Тут поле для діяльності податкової міліції та податкового контролю, які свою роботу спрямовують на викриття "податкових ям", руйнування злочинних схем ухилення від оподаткування, активізації заходів щодо посилення боротьби з незаконним обігом підакцизних товарів, а також на перевірку тих суб’єктів господарювання, які мають найбільші ризики ухилення від оподаткування. Зараз, за ініціативою голови ДПА в області Володимира Поповича, на обласному та районному рівнях формуються податкові паспорти в розрізі населених пунктів, в яких буде відображено основні показники соціально-економічного розвитку того чи іншого міста, селища чи села, а також показники податкової статистики і головне – наявні резерви для наповнення місцевої казни. Мова йде про співпрацю з органами влади на місцях з метою недопущення штучної збитковості окремих підприємств або безпідставно низького рівня податкової віддачі, зменшення заборгованості із сплати податків, легалізації підприємницької діяльності деяких громадян та використання ними найманих працівників, ефективного використання земельних та природних ресурсів тощо.

– Завдяки удосконаленню звітності з податку на додану вартість та впровадження автоматизованої системи співставлення розшифровок податкового кредиту та податкових зобов’язань дало можливість податковим органам у стислі терміни виявляти фірми, які задіяні у схемах розкрадання ПДВ, або ще як їх називають "податкові ями". Який механізм виявлення таких підприємств?
– Як вже зазначалося, сьогодні виконувати напружені показники бюджету державній податковій службі доводиться в дуже складних економічних умовах.

Тому пріоритетним напрямком роботи податкових органів є виявлення та залучення до оподатковування тієї частини економіки, яка перебуває в "тіні" та ухиляється від сплати податків, викриття так званих "податкових ям". Який механізм виявлення таких підприємств? По суті, ви вже самі й відповіли на запитання. Це впровадження системи автоматизованого співставлення податкових зобов’язань та кредиту, що й дає можливість безконтактно відслідковувати схеми товарно-грошових потоків та оперативно виявляти підприємства "податкові ями".

"Податкові ями" – явище не нове. Раніше їх називали - фірмами "одноденками" або фірмами "метеликами". Існують такі фірми недовго, як правило, не більш півроку. При цьому, засновником, директором і бухгалтером являється один громадянин одночасно. Сфера діяльності у таких фірм, як правило, торгівля або надання послуг різним підприємствам.

Саме на фірмах – "податкових ямах" замикаються всі можливі нестиковки товарних і фінансових потоків. Так, товар від реального суб'єкта проходить через "транзитерів" за ціною, яку "яма" подвоює або навіть потроює, після чого (теж через "транзитерів") цей товар надходить до реального покупця. Однак сам товар, при цьому, рухається тільки на паперах.

Ціль створення "податкової ями" – надати діючому підприємству – реальному платнику такі документи, які б свідчили про те, що підприємство нібито купило у "ями" товар або послугу на дуже велику суму. Одержавши ці документи, підприємство звільняє себе від необхідності платити ПДВ, що виникає у нього в ході проведення абсолютно реальних операцій, продажу свого товару.

– Чи зафіксовані "податкові ями" на території Івано-Франківщини? Якщо зафіксовані, то скільки?
– В результаті проведеної роботи по усуненню розбіжностей встановлено, що основна причина, за якою платників за результатами співставлення податкової звітності віднесено до "податкових ям", полягає в помилках технічного характеру при рознесенні додатку №5 до Декларації з податку на додану вартість та в періоді відображення податкової накладної (платниками податковий період податкової накладної відображається не по даті виписки, а по періоду отримання (формування податкового кредиту). Однак, такі "технічні ями" ніяким чином не впливають на наповнення бюджету і не є злочинними, оскільки причини їх виникнення банальні – механічні, чи пак, технічні помилки бази. Тобто, вважати їх "податковими ямами" як такими, звісно, не можна. А так би мовити класичних "ям" на території нашої області виявлено три, проти засновників порушено кримінальні справи. Наразі одна справа перебуває на розгляді в суді, керівникам ще одного підприємства пред’явлено звинувачення, а по третій "ямі" триває перевірка. Загалом з початку року за результатами вжитих заходів щодо виявлення умисного ухилення від сплати податків порушено 12 кримінальних справ за ч.3 ст.212 КК України.

– Які санкції чекають на тих, хто вдався до розкрадання ПДВ?
– Насамперед, це повернення обов’язкового платежу, штрафні санкції у розмірі до 50%. Якщо ж така діяльність призвела до втрат бюджету коштів в особливо великих розмірах, то зловмисників чекає кримінальна відповідальність.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі