друкувати


Щастя — це здорове потомство

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-25 01:34:52
Поняття щастя надзвичайно особисте, але має і загальні характеристики. Обов’язковою умовою щастя, за народними уявленнями, вважалося здорове потомство.

Тому норми поведінки вагітної жінки строго регламентувалися звичаєм. Вона мала уникати суперечок. Також їй заборонялося лаятися, брехати, красти, працювати у святкові й так звані жіночі дні середу та п’ятницю, бути присутньою на похороні, дивитися на пожежу тощо. Пережиті стреси та моральні вади могли призвести до появи хворої дитини, а то й каліцтва. Особа вагітної сакралізувалась, її просили доторкнутися до неродючого дерева, зайти у хлів чи стайню, не можна було відмовляти їй у проханні, щоб миші не пошкодили одягу того, хто відмовив.

Для здоров’я та краси дитини майбутній матері рекомендувалося споглядати природу, квіти, красивих людей. Провісником щасливої долі людини вважалося народження її у "сорочці" чи "шапочці", тобто разом з плацентою, яку висушували і зберігали в родині, передаючи її у спадок. Немовлят, особливо дівчаток, купали у відварі з любистку, щоб любили, і в меду, щоб хлопці липнули. Щоб уникнути лиха, обманути долю, в родинах, у яких діти хворіли чи помирали, вдавалися до цікавого звичаю — продаж дитини, котру за певну плату символічно передавали жінці, в якої діти були здоровими.

Вважаючи однією з умов щастя любов дітей в родині один до одного, новонародженого часто загортали у сорочечку старшого братика чи сестрички, щоб одне одного трималися.

Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі