друкувати


Розвиток спорту зменшить кількість лікарень

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-25 01:25:27
Загальновідомо, що світ найбільше знає Україну за іменами наших спортсменів. Тож розвиток фізичної культури і спорту, пропаганда здорового способу життя не випадково є пріоритетними у нашому районі: великі перемоги народжуються на маленьких спортмайданчиках, на шкільних чи сільських стадіонах. Приємно відзначити те, що значно зросла й масовість спортивних заходів. Це відбувається завдяки систематичному проведенню спартакіад сіл і селищ району, збільшенню кількості футбольних, волейбольних, інших команд, які беруть участь у районних змаганнях.

Ось і минулої неділі село Турка традиційно стало олімпійською столицею Коломийщини. Тут зібрались команди майже з усіх сільських і селищних рад району на спартакіаду і культурно-спортивне свято до Дня фізичної культури і спорту. Урочистим парадом, на чолі з сільськими і селищними головами, команди крокують стадіоном і шикуються на полі. Спортсменів вітають голова райдержадміністрації Михайло Вінтоняк, його заступники Богдан Болюк і Нестор Печенюк, начальник відділу у справах молоді і спорту РДА Василь Козоріз, директор ФОСК "Прикарпаття" Василь Буджак, головний редактор "ВГ" Ольга Гаврилюк, начальники відділів і управлінь РДА, депутати районної ради, сільський голова Турки Василь Оліградський.

У вітальному слові Михайло Вінтоняк щиро побажав спортсменам нових рекордів. Звучала інформація про широку роботу з розвитку спорту в районі. Так, з початку цього року після капітального ремонту почав працювати плавальний басейн у Турці, споруджено спортивний майданчик зі штучним покриттям у селищі Гвіздець, біля школи-інтернату. Збудовано футбольні поля у Дебеславцях і Рунґурах, відремонтовано поле у Лісному Хлібичині. Здано в експлуатацію гімнастичний майданчик з антивандальним покриттям у Матеєвцях, зроблено основи під універсальні майданчики зі штучним покриття у Турці, Матеєвцях, Спасі. Капітально відремонтовано спортивні зали у Печеніжині та Раківчику, до кінця цього року будуть завершені капітальні ремонти спортзалів у Жукотині, Товмачику, Великій Кам’янці.

Але найбільше про належний рівень спорту в районі свідчать успіхи наших спортсменів. Протягом останніх років наш район — серед кращих в області за рейтингом спортивних досягнень. Ось і цього року п’яті юнацькі спортивні ігри області завершились упевненою перемогою збірних команд Коломийщини. Найбільший внесок у скарбницю очок району зробили Оксана Павлюк — чемпіонка юнацьких ігор України з важкої атлетики, Анастасія Ткачук — чемпіонка юнацьких ігор України з легкої атлетики на дистанції 800 метрів (дівчина виконала норматив майстра спорту України і перебуває в Італії на чемпіонаті світу). Успішно виступили на юнацьких іграх області районні команди з боксу (ІІІ місце), тхеквондо (ІІ), кікбоксингу (ІІ), гандболу (юнаки — І, дівчата — ІІІ), волейболу (юнаки — ІІ), пляжного волейболу (юнаки — І, дівчата — ІІІ), важкої атлетики (юнаки і дівчата — ІІ), тенісу (ІІІ). Високих спортивних результатів досягла майстер спорту з важкої атлетики Тетяна Сліпченко, яка стала срібною призеркою чемпіонату України. Чемпіонами спартакіади школярів України стали юні боксери Оксана Винник, Тетяна Сарабин, срібною призеркою — Альбіна Федорівська, чемпіонкою з легкої атлетики — Надія Рачук. Бронзовим призером чемпіонату України з пауерліфтингу став Василь Грицко, який виконав норматив майстра спорту України.

За всіма цими рекордами — копітка щоденна праця тренерів, інструкторів спорту, ветеранів фізкультурно-спортивного руху. Тож святкове нагородження Михайло Вінтоняк почав якраз із ветеранів спорту, людей, які й досі у строю, допомагають і словом, і ділом. Ветеранам вручили почесні грамоти і премії під гучні оплески всього стадіону. Голова райдержадміністрації нагородив також кращих тренерів, учителів фізкультури, спортсменів, меценатів спорту. Наголосив на тому, що фінансувати краще спорт — тоді не доведеться вкладати кошти у лікарні. На Коломийщині діють районна рада ФСТ "Колос", спортивний клуб "Гарт", ФОСК "Прикарпаття", дві ДЮСШ і чотири федерації: футболу, волейболу, боксу, важкої атлетики. В ДЮСШ займаються 1428 дітей, з якими працюють 28 тренерів-викладачів. Уроки фізкультури проводять 112 учителів, чотири викладачі СПТУ. При сільських і селищних радах успішно працюють десять інструкторів-методистів по фізкультурі і спорту. Тож не дивно, що з року в рік зростає кількість команд, які беруть участь не тільки в районній першості. У чемпіонаті району з футболу виступає 31 команда, у чемпіонаті області — чотири. Чемпіонами і володарями кубка району торік стали футболісти з Жукотина. У другій групі перемогу здобула команда Матеєвців. Успішно виступають у чемпіонаті області команди "Дельта" (Гвіздець), яка посіла третє місце серед команд першої ліги, і "Карпати" (Печеніжин) — чемпіони серед команд другої ліги.

Кожне нагородження, кожне повідомлення про успіхи наших спортсменів стадіон зустрічав гучними оплесками. Святкового настрою і урочистості додав супровід муніципального духового оркестру, яким диригував депутат районної ради, директор Гвіздецької школи мистецтв Ігор Довганюк. Видно було, що спорт у нас люблять, що свято захопило своїм розмахом не тільки спортсменів, а й громадськість села, молодь, гостей. Для всіх було організовано концерт під відкритим небом, який приготували аматори місцевого Будинку культури і художні колективи району.

Тим часом на спортивних майданчиках розгорталось захоплююче й азартне дійство. Сільські і селищні команди мірялися силами у міні-футболі, волейболі, настільному тенісі, гирьовому спорті, шахах, шашках, легкоатлетичній естафеті. Поєдинки тривали аж до смерку, нагородження переможців відбувалось майже під зорями.

Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі