друкувати


Любов — найкращий засіб виховання

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-25 12:42:52
Соціальний проект Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, Коломийського інституту Державного вищого навчального закладу "Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника".

Щоб дитина стала Людиною, батьки повинні стати опорою та гарантом її гармонійного особистісного становлення. Перед батьками постають питання: "Як виховувати?", "Як привчити дитину до дисциплінованості?", "Чи треба карати за провину?". На жаль, іноді батьки забувають або не усвідомлюють межі між дисципліною та тим, що зветься домашнім насильством.

"Насильство в сім’ї — це будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого члена сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю" (Закон України "Про попередження насильства в сім’ї", розділ І, ст. 1).

Домашнє насильство — це система поведінки, а не окремий випадок.

Перш ніж карати дитину "за щось", "для чогось", зрозумійте: не можна примусити дитину усвідомити що є добро, а що є зло, використовуючи силу. Належно виховати можна, якщо поважати гідність у маленької людини. Сім’я має бути простором без насилля. Насилля породжує насилля. Покарання призводить до покарання. Жорстоке ставлення до дитини руйнує та спотворює її особистість. Сім’я має бути простором без насилля, тому:

якщо є сумнів, карати чи не карати — не карати;

неприпустимо: карати, завдаючи болю і страху будь-якими насильницькими діями;

неприпустимо: приниження гідності шляхом образ, лайки — дитина втрачає віру в себе, своє власне "Я";

неприпустимо систематично залякувати покаранням, погрожувати знаряддями покарання;

неприпустимо виміщати на дітях поганий настрій, роздратованість, погане самопочуття.

Щоб не вчинила ваша дитина, не кваптеся виносити "вирок", вислухайте її пояснення.

Шановні батьки! Невідомо, як складеться подальша доля ваших дітей, але будьте певні, якщо зі свого дитинства вони перенесуть у доросле життя вашу батьківську любов, то ви навряд чи почуєте від майбутніх онуків нарікання на адресу своїх батьків.

Недоліки треба не викорінювати, а коригувати, терпляче допомагати дитині їх позбутися. Дитина має право на особисті почуття, думки, секрети, власних друзів. Забезпечити дитину їжею, одягом, навчити її доглядати за собою, піклуватись про неї у разі хвороби — обов’язок дорослих.

Необхідно розірвати коло жорстокості та насилля, припинити ображати дітей, щоб діти не тікали з дому, не шукали способу помститися, вкоротити собі віку, — любіть їх!

Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі