друкувати


Арсеній Яценюк - молодий, перспективний і трохи войовничий

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-25 12:05:34
— Я не приїхав за вашими голосами, — голосно й упевнено переконував коломийську публіку лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк, — я не приїхав нічого обіцяти. Політики вам уже стільки наобіцяли, і що ви з того отримали?

Хід думки Арсенія Петровича непоганий: нічого не обіцяти — це, принаймні, чесно. Власне, на чесності, на власній чесності часто акцентував екс-спікер парламенту. Про те, що він був чесним міністром економіки в Криму і при ньому автономія не зазнавала жодних збитків; про те, що, будучи головним банкіром країни у 2004 році, він доклав усіх зусиль, аби вивести країну з кризи.

Позитив Арсенія Яценюка у спілкуванні з публікою в тому, що він, на відміну від деяких інших політиків високого рангу, вміє слухати. Хоч і не на всі запитання давав однозначну й конкретну відповідь. Так, наприклад, на запитання про визнання УПА, молодий політик відповів, що особисто він ставиться до воїнів УПА з повагою. (Але ж його питали саме про визнання державне, в не особисте ставлення).

Не обійшлося без провокативних запитань, скажімо, про можливе "єврейство" роду Яценюків. Ясної відповіді Арсеній Петрович не дав, хоч і міг, бо в одній з газет опублікував своє генеалогічне древо.

На запитання, чому всі лідери демократичного табору не можуть з-поміж себе вибрати одного на президентство, Яценюк відповів розпливчасто у тому сенсі, що люди самі мають право вибирати найдостойнішого.

Хтось із публіки зачепив тему працюючих пенсіонерів, котрі не дають місця молодим (запитувала, до речі, пенсіонерка). Кандидат у президенти погодився. Нація взагалі старіє й "опільговується" шаленими темпами. У нас на десять працюючих дев’ять пенсіонерів, у їх числі ті, чия пенсія сягає від 10 до 100 тисяч гривень.

Арсеній Яценюк не торкався особи Віктора Ющенка, зате метав стріли прицільно у прем’єра Юлію Тимошенко.

— Я не займався газом, — мовив пан Яценюк, — бо я не від газу. Але я їй казав: "Не підписуй з росіянами угод". Вона не послухалася й підписала з ними найкращий (для росіян) контракт з Україною на шість мільярдів доларів. На цьому контракті хтось добре заробив.

Оскільки Арсеній Яценюк "не від газу", зате — від фінансів, він про це довго говорив. Україна, мовляв, нічого не виробляє, велика промисловість агонізує, а ми отримуємо зарплату. Звідки? — Від станка в НБУ, який штампує гроші, не підтверджені жодним матеріальним еквівалентом.

Стосовно його позиції щодо вступу в НАТО та ЄС, Яценюк відповів, що він — не проти, але там на нас дивляться, як на "мале пиво".

Узагалі, було видно, що командир "фронту" налаштований рішуче йти в атаку, хоч не володіє армійським лексиконом і, здається, не заражений хворобою вождізму. Апелює до інтелекту й здорового глузду. Також уникає патріотичної риторики і лозунгової термінології.

Автор: Іван ДЖИНДЖУРА, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі