друкувати


Янукович, Тимошенко, Яценюк: Як помиляються кандидати на старті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-24 04:10:04
Наближення офіційного старту президентської виборчої кампанії змушує основних і другорядних претендентів на пост глави держави вдаватися до нестандартних і часом екстравагантним кроків. Майже всі вони зробили наголос на рекламні вишукування, намагаючись побудувати кампанію на демонстрації своїх кращих сторін. Втім, в їх піар-поривах вже видно проколи. Інтернет-газета "СЕЙЧАС" з'ясовувала у спеціалістів, які ж помилки допустили кандидати в президенти.

Яценюк: фронт без армії. Серед кандидатів, що найбільш помиляються експерти в унісон називають лідера "Фронту змін" Арсенія Яценюка. Це й не дивно, адже кампанія екс-спікера в даний час є однією з самих масованих. Як відомо, хто більше робить - більше і помиляється.

Вал проколів, які здійснює Яценюк та його команда, перейшли межу серйозного, заявив у коментарі Інтернет-газеті "СЕЙЧАС" політичний експерт Володимир Цибулько. За його словами, особливо кумедно звучить гасло про нову індустріалізації. "Це все стилістичні фігури 150-річної давності, з епохи парового двигуна або, в крайньому випадку, двигуна внутрішнього згоряння, а зараз потрібно говорити про нанотехнології та інформаційне суспільство", - вказав на невідповідність Цибулько. На його думку, в штабі екс-спікера просто не володіють понятійним апаратом.

Смішно, коли кандидат Яценюк вибирає суспільний запит на сильну руку, відшукав інший прокол у кампанії лідера "Фронту змін" політтехнолог Сергій Гайдай. "Дуже довго потрібно старатися, щоб людина з біографією українського яппі і зовнішністю ботаніка грав Піночета", - заявив він у коментарі "СЕЙЧАС". За словами експерта, Яценюк навіть не має підстав використовувати тему сильної руки, оскільки за його плечима немає ні армії, ні військового минулого. Відкривати фронт, зі слів Гайдая, можна тоді, коли ти чи колишній міністр оборони або у тебе є армія поза державою, а цього у Яценюка немає.

Суспільство чекало від Яценюка закликів до оновлення влади, адже йому 35 років, його вважають новим і молодим. "А Арсеній Петрович нічого для цього (обновлення. - "СЕЙЧАС") не зробив, граючи в сильну руку", - резюмував Гайдай.

Ефективність політичної реклами Яценюка також викликає сумніви у експертів. Вона - приклад того, як можна зіпсувати імідж людини, вважає політолог Денис Богуш. "Тільки Яценюк не бачить якість своєї реклами", - вважає він.

Яценюк у смужку - це круто, привертає увагу, щоправда, зі знаком "мінус", вважає керівник Асоціації зовнішньої реклами, політолог Артем Біденко. "Навіть у природі отруйні комахи зафарбовані в яскраво смугасті фарби (як в нинішній рекламі Арсенія Петровича), що означає небезпеку, заборону, - пояснює Біденко у своїй статті на "Українській правді". - Жовто-чорні смуги - це радіаційна небезпека, а коричневі ніхто не використовує ні в якій рекламі, крім хліба та меблів ".

Тігіпко: успіх на синьому тлі Януковича. Думки експертів з приводу ефективності кампанії Сергія Тігіпка розійшлися. Так, Цибулько бачить у екс-банкіра на даний момент найменшу кількість помилок. З ешелону кандидатів, які використовують майбутню президентську кампанію як разігрівну з прицілом на майбутню парламентську, Тігіпко - найбільш яскравий, вважає політолог. Сергій Леонідович, каже експерт, робить багато правильних речей, пропонує реально цікаву ідею справжнього лібералізму із соціальним забарвленням, і на тлі хаотичного і часом безідейного руху того ж Януковича Тігіпко виглядає як людина абсолютно свідома і прагматична. Цибулько не виключив, що результат Тігіпко на виборах може навіть здивувати багатьох.

У своїй рекламній кампанії Тігіпко, в принципі, підійшов правильно: обличчя розташоване на синьому фоні, вказаний номер прямої лінії, відзначив Біденко. Інша справа, що його білборди дуже схожі на плакати Януковича, що на підсвідомому рівні може не дозволити споживачу відрізнити двох політиків. Крім того, говорить Біденко, випинати факт наявності прямої лінії не варто, адже вона повинна бути у кожного серйозного політика, незалежно від виборів.

Проблемою Тігіпко є також заклик до сильної руки, вважає Гайдай. За його словами, більш правильно було б робити ставку на запит успішності, адже Тігіпко - дійсно досяг успіху чоловік, хоча б для себе самого. Експерт вважає, що надмірна довіра кандидатів соціологам, які показують запити, але не враховують, якому саме запиту може відповідати політик і які його особисті ресурси, у підсумку завдає шкоди самим політикам.

Тимошенко: прем'єр і шоувумен. До зовнішньої реклами БЮТ у експертів претензій немає. На думку Біденко, Блок Тимошенко чітко дотримується основних правил: слоган з максимум семи слів, не більше чотирьох-п'яти основних кольорів, виразна контрастність. "Вона працює", біло-чорно-червоний фон, чіткі меседжі суспільству - це все дуже правильно ", - запевнив фахівець. За його словами, нехай прізвище Тимошенко на жодному з плакатів і немає, але тест на асоціації спрацьовує чітко. Богуш також вважає, що слоган Юлії Володимирівни добре оброблений і вивішений на вулицях.

Втім, є у Тимошенко і проколи, вважає Цибулько. Сама принципова помилка Юлії Володимирівни - це те, що вона керує урядом. "Вона б стала справжнім кандидатом у президенти і навіть більше, якби вчасно змогла залишити питання Кабміну і перейти виключно на виборчу кампанію. Це зробило б її справжнім президентом і викликало б таку хвилю очікувань, при її артистизмі і популізм, що вона фактично змогла б відродити сентимент Майдану ", - міркує експерт.

Серед інших "негативів" у Тимошенко Цибулько назвав ситуацію, коли вона з'явилася на естрадній вечірці на Майдані. "Тітка Тимошенко, яка танцює із зграєю артистів, які, якщо потрібно, за гроші будуть співати і за чорта, і за Гітлера, виглядає не менш комічно, ніж Яценюк", - відзначив експерт. Втім, він вважає лідера БЮТ єдиним успішним політиком, який до цих пір змушував помилки опонентів працювати на себе. І нагадав, що два останні парламентські кампанії вона виграла не на власних технологіях, а на проколах опонентів. Однак, як вважає Цибулько, зараз спроба використовувати цю схему навряд чи вдасться.

Янукович: доводиться виправдовуватися. Один з недоліків Януковича - він, на відміну від своїх основних конкурентів, як і раніше має архаїчний веб-сайт і не робить особливу ставку на Інтернет, зазначив Богуш.

Типова помилка Віктора Федоровича полягає в тому, що команда Тимошенко змусила його виправдовуватися за земельну ділянку і дачу в Межигір'ї, зробив висновок Цибулько. Розповіді Януковича про продаж квартири в Донецьку і купівлі 130 га в Межигір'я – комічні.

"Це виглядало настільки кумедно, як і запевнення Яценюка в тому, що він - не єврей", - провів аналогії експерт. За його словами, було кумедно, коли Янукович розповідав, що він продав квартиру в Донецьку і купив понад 130 га землі під Києвом.

Гайдай поки не знайшов у виборчій кампанії колишнього і нинішнього прем’єрів будь-які недоліки. Все тому, що їхня реклама нагадує людям про колишні успіхи політиків. "Вони давно склали про себе позиціювання зовсім іншими методами: конкретною роботою, акціями та історією", - уклав він.

Реклама вже не працює. І все ж політики "перезагралися" рекламою, в якій на першому місці стоїть креатив - такий вердикт фахівців. Якщо учасники президентської гонки розраховують, що за рахунок реклами їм вдасться досягти найвищих результатів на виборах, то вони глибоко помиляються, запевняє Гайдай. "Реклама більше не діє в тій якості, в якій працювала 30 років тому".

"Це як з пеніциліном. Коли його відкрили, то він врятував величезну кількість життів. А вже через 10 років патогенна зона виробила до нього імунітет, і треба було робити модифікації", - провів аналогії Гайдай.

В українців виробився імунітет до реклами, її не просто не помічають, але й не вірять. Створюють рекламу ті, хто намагається зняти з виборців або голоси, або гроші, - резюмує експерт.

Автор: Михаил КРАМАРЕНКО, Сейчас
Обговорити на форумі