друкувати


Громадський Форум Івано-Франківська: Коментар щодо висловлювань мера

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-24 12:45:27
Минулого тижня на прес-конференції та в ефірі телеканалу "3 студія" Віктор Анушкевичус висловив свою позицію стосовно двоставкового тарифу на тепло для будинків з тепловими лічильниками.

Лідер Громадського Форуму прокоментував висловлювання мера щодо необхідності скасування згаданої абонплати та критичні зауваження відносно нібито "популістичних" заяв представників Громадського Форуму з цього приводу:

"Наша позиція щодо необхідності скасування абонентської плати проста - люди повинні платити за послугу, яка їм реально надається, по лічильнику та по тарифу, який їм зрозумілий. Таку нашу позицію підтримують більшість будинкових комітетів, ЖБК та товариств співвласників.

Позиція ж міського голови щодо цього питання є нелогічною. Як на мене, то Віктору Андрюсовичу замість того, щоб давати щоденні прес-конференції, потрібно більше займатись безпосередньою роботою, бо скоро, якщо слідувати його логіці, мешканці повинні будуть платити додатково абонентську плату на послуги газопостачання, електропостачання та водопостачання. Логіка влади сьогодні така: лічильник – це добре, але ви нам заплатіть ще щось, що ним не обліковано. Вартий уваги і той факт, що протягом 2006-2009 р. мешканцями будинків, у багатьох випадках за свій кошт, було встановлено будинкові прилади обліку, і тим не менше їх змушують сплачувати додаткову абонентську плату! Така позиція міської влади є, як мінімум, безвідповідальною.

Вважаю, що запровадження абонентської плати – це просто перекладання проблем "Теплокомуненерго" на плечі громади. Аргумент міського голови, що, мовляв, абонентська плата включає в себе умовно постійні витрати підприємства – не витримує критики. Виходить, що незалежно від того 1 чи 2 млн Гкал виробляє "Теплокомуненерго", мешканці все одно повинні оплачувати зарплату 1200 працюючим, відрахування пов’язані з цим та відповідні суміжні витрати. А це немалі кошти. Це призводить до того, що тариф на послуги теплопостачання розраховується не з фактичних показників споживання теплової енергії, а з планових. Я вже не говорю про те, що будь-які тарифи перед їх затвердженням повинні пройти серйозне експертне та громадське обговорення. Якого не було. Саме виходячи з цих міркувань та спираючись на відповідну законодавчу базу, ми і відстоюємо позицію скасування абонентської плати.

Проте це тільки вершина проблем. Адже замість проведення комплексних реформ в напрямку реформування системи теплопостачання, стимулювання встановлення автономного опалення, міська влада вже котрий рік йде по шляху банального підвищення тарифів та застосування нових, як у випадку з абонплатою на тепло. За період врядування "нової" міської влади починаючи з 2006 року тарифи на послуги теплопостачання виросли в 4 рази, борг "Теплокомуненерго" перед "Газ України" зріс на 35 млн грн.

Мешканці міста повинні знати, що якщо міська влада й надалі проводитиме таку ж безвідповідальну, споживацьку політику, то у нас не лише не буде порядку з сферою ЖКГ, а й самі мешканці і майбутні покоління івано-франківців надовго потраплять у боргову яму. Тому наше спільне завдання припинити подібну непрофесійну роботу міської влади та зробити все, аби інтереси громади стояли на першому місці!".

Джерело: прес-служба ІФООГ "Громадський Форум Івано-Франківська"
Обговорити на форумі