друкувати


Банківська таємниця: Чи така вона вже й таємна?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-22 04:32:01
Міністерство юстиції зареєструвало постанову Нацбанку про внесення змін до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, яка набуде чинності 22 вересня. Цим документом імплементовані норми, що дозволяють тимчасовому адміністратору надавати Мінфіну інформацію, що містить банківську таємницю щодо банків, участь у капіталізації яких бере держава.

Банківською таємницею є "інформація про діяльність і фінансовий стан клієнта, що стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємодії з ним або третьою особою при наданні послуг банку, і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту". До неї відносяться відомості про банківські рахунки клієнтів, їхні фінансові операції та фінансово-економічний стан.

Крім цього, НБУ дозволив розкривати банківську таємницю "особі, в інтересах якої відчужуються активи та зобов'язання банку при виконанні заходів, передбачених програмою фіноздоровленія банку, або під час здійснення процедури ліквідації". Банк тепер також може розкривати інформацію про клієнта іншим банкам "в обсягах, необхідних при наданні кредитів, банківських гарантій", повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі