друкувати


Чи доступна голлівудська дієта?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-22 03:58:08
"Багато чула про так звану голлівудську дієту, за допомогою якої можна нібито швидко і доволі легко позбутися зайвих кілограмів. Так це чи ні? І головне, чи доступна ця дієта середньостатистичній українській жінці? З телефонного дзвінка до редакції.

Багато років тому в Маямі лікар-кардіолог Артур Агатсон вирішив створити систему харчуванню, яка сприяла б втраті ваги для людей з хворим серцем. І це йому вдалося настільки, що вона стала справжнім проривом не тільки в американській, але і в світовій дієтології.

Беручи за основу так званий глікемічний індекс, який показує, з якою швидкістю той чи інший продукт перетворюється на глюкозу і виявляється в крові, Агатсон і розробив свою систему харчування. Принцип дієти полягає в здатності продукту підвищувати або знижувати рівень цукру в крові. Продукти з високим рівнем глікеміну легко перетравлюються і засвоюються організмом, з низьким — повільніше підвищують рівень цукру в крові, оскільки вуглеводи, що містяться в цих продуктах, не відразу засвоюються.

Якщо рівень глікемічного індексу становить менше 50 одиниць, жир не відкладається. Простота полягає в тому, що треба просто запам’ятати список дозволених продуктів і вживати їх практично в необмежених кількостях.

За допомогою цієї дієти можна позбавитися до 5 кг за два тижні.

Отже, в перший тиждень дозволяється:
яловичина, телятина, свинина, птиця (без шкіри) — краще відварені;
морепродукти;
сир — знежирений або маложирний;
горіхи — арахіс (20 шт.) або волоські (7 шт.);
яйця — без обмежень, якщо дозволяє здоров’я;
овочі: бобові, білокачанна капуста, влітку — огірки, кабачки, баклажани, помідори (але не більше одного на день), селера, петрушка, кріп;
гриби;
спеції без цукру, лимонний сік.

Категорично заборонено: алкоголь, солодкі напої, фрукти.

На другому етапі можна включити:
фрукти: яблука, ківі, апельсини — взимку; чорницю, абрикоси, вишню, виноград, груші, персики — влітку;
овочі: варений зелений горошок, картопля;
хліб із суцільного зерна, житній, рис із суцільного зерна, макарони із суцільного зерна, поп корн, вівсянка (але не швидкорозчинна);
молоко і знежирений або нежирний йогурт.

Короткий список вмісту глікемічного індексу в деяких продуктах: пиво — 100, хліб — 100, чіпси — 95; мед — 90; кока-кола — 70; печиво — 55; спагеті — 45; морозиво — 35; йогурт — 35; груша — 30; молоко (1,5% жирності) — 30; вишня — 22; гіркий шоколад — 22; арахіс — 20; капуста — 10; зелений салат — 10.

Підготувала Л.КОЛОМИЙЧУК, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі