друкувати


Береженого Бог береже. На нічних віражах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-22 03:35:37
Хто з автолюбителів не їздив на машині нічним містом або не повертався пізно ввечері з риболовлі сільською дорогою? Приголомшлива гострота відчуттів, але, на жаль, ризик аварій також великий. Ці поради допоможуть уникнути неприємностей.

У першу чергу треба звертати увагу на фари. Якщо автомобіль не має автоматичного регулювання або "розумної" підвіски, що стежить за положенням кузова над дорогою, перед нічною поїздкою відрегулюйте світло самостійно. Не сліпіть водіїв попутних автомобілів через дзеркала. Виключайте далеке світло, коли "сідаєте на хвіст" якій-небудь машині.

Вітрове скло хоча б раз на місяць мийте до кришталевої чистоти з обох боків. Масляні розводи й легкий наліт бруду, абсолютно невидимі вдень, уночі заломлюють світло зустрічних машин у сліпучі "туманності". Справа часом доходить до повної втрати видимості.

Ближнє світло включайте ще до настання темряви. Той, хто їде у сутінках на неосвітленій машині, несе загрозу собі й іншим. Автомобіль — не квартира, і заощаджувати в ньому електрику нерозумно.

Особливо будьте уважні, роз’їжджаючись із зустрічними. Навіть, якщо ви й колега, що їде назустріч, перейшли на ближнє світло, на вузькій дорозі короткого осліплення не уникнути. І якусь мить ви їдете наосліп. Тому перед роз’їздом перенесіть ногу з акселератора на гальмо. При раптовості цей захід зменшить час реакції на гальмування.

Якщо вам назустріч рухається одна фара, це може бути що завгодно: нормальний мотоцикліст, ненормальний тракторист або п’яний автомобіліст. Тому себе треба відразу застерегти, одну єдину фару вважати правою й приготуватися повернути на узбіччя.

Буває, що водій залишає далеке світло при роз’їзді із зустрічним. Роз’їжджаючись із невігласами, дивіться трохи вбік, на узбіччя, так уникнете повного осліплення навіть від далекого світла.

Під’їжджаючи до підйому, пам’ятайте, що якщо зверху, на гребені пагорба, з’явиться зустрічний автомобіль, він неминуче засліпить вас навіть ближнім світлом (правильно відрегульовані фари дивляться трохи долілиць). Будьте до цього готові. А перед спуском — враховуйте, що ви аналогічним чином сліпите водіїв.

Якщо вночі їдете незнайомою дорогою, кожен поворот сприймайте як небезпечний. Ніч скорочує кут зору й точність сприйняття. Віраж може виявитися крутішим, з гіршим покриттям, з колодою посеред дороги. Словом, швидкість повинна бути малою.

Справжні розміри нічних вантажівок не завжди збігаються з позначеними габаритними вогнями. Півторатонні швелери, що стирчать назовні, можуть зіграти злий жарт.

Автор: Сергій ВЄТРОВ, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі