друкувати


А.Яценюк: Україні потрібна не просто розумна, а мисляча нація!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-22 03:27:40
Як уже повідомлялось, вчора у Коломиї перебував лідер ФРОНТУ ЗМІН Арсеній Яценюк. У заходах також взяли участь голова Івано-Франківської обласної організації ФРОНТУ ЗМІН Володимир Шкварилюк та депутат Івано-Франківської обласної раді Володимир Шувальский. Зустрічав гостей голова Коломийської міської організації ФРОНТУ ЗМІН Андрій Вітенко.

Відвідини Коломиї, міста, де живе родина лідера ФРОНТУ ЗМІН, відбулися у рамках своєрідного турне Заходом країни. Минулого тижня, Арсеній ЯЦЕНЮК побував на Львівщині, де побував у Львові, Яворові, Жовкві, Самборі, Дрогобичі. У неділю, лідер Громадської ініціативи ФРОНТ ЗМІН, разом із тисячами львів’ян був присутній на Літургії з нагоди 20-річчя легалізації Греко-Католицької церкви в Україні. Урочиста Літургія відбулась у центрі Львова, на заході були присутні близько десяти тисяч львів’ян.

У рамках відвідин столиці Покуття відбулась зустріч ЯЦЕНЮКА із студентським та педагогічним колективами Коломийського політехнічного коледжу. ЯЦЕНЮК відзначив, звертаючись до студентів, що насамперед від них залежить, якою буде Україна найближчі роки, десятиліття. Наголошував на відповідальності кожного за своє майбутнє, майбутнє своїх рідних, близьких. Лідер ФРОНТУ ЗМІН також закликав, думати і ще раз думати, роблячи вибір. Будь-який вибір у житті, як в особистому, так і суспільному. Відзначив важливість доброї освіти, та надзвичайно незадовільний стан із фінансуванням педагогів, людей котрі формують наступні покоління.

"Україні потрібна не просто розумна, а мисляча нація, – говорить ЯЦЕНЮК студентам. "У цьому – принципова різниця. Мисляча людина приймає рішення самостійно. Ми повинні виховати український дух у студентів. Але для цього треба сказати, що таке Україна, що таке Українська держава, які цілі перед собою ставить країна, і що таке, власне кажучи, національна ідея України." – каже ЯЦЕНЮК.

Лідер Громадської ініціативи "ФРОНТ ЗМІН" А.ЯЦЕНЮК вважає, що Україна не повинна копіювати освітні моделі ні з Росії, ні з Європи, а має створити свою систему якісної освіти. Його роздуми над моделлю освіти для України: "Я не виключаю того, що ми взагалі будемо повертатися до старої освітньої моделі…", знайшли розуміння присутніх. Додавши, при цьому, що ця модель передбачає повернення до 10-річної середньої освіти і 5-річної вищої. "Подивіться, що у нас відбувається: ви навчаєтеся у середній школі замість десяти років дванадцять. Тобто проходить на два роки твого свідомого життя більше. Ви йдете у вищу школу, де ми раніше навчалися п’ять років, і тепер вчитеся там шість років. Тобто ще плюс один рік. В результаті три додаткові роки". Тобто, якщо раніше людина ставала сформованою особистістю до 21-го року, тобто "вона була готовою до праці, вже могла утримувати себе, працювати на себе", – то зараз це відбувається на три роки пізніше. При цьому, пенсійній вік – 60 років. "Виходить, що ми скоротили кількість людей, які працюють. А якщо скоротили кількість людей, які працюють, – то зменшили доходи бюджету. Якщо ми зменшили доходи бюджету, – то скоротили фінансування вашого коледжу безпосередньо. Якщо ми скоротили ваш працездатний вік – то зменшили пенсію для ваших батьків. Ми скоротили можливості для вашого працевлаштування", – підкреслив лідер ФРОНТУ ЗМІН.

Він наголосив, що не дає готової формули. "Ми зараз працюємо над тим, щоб написати свою власну модель. Я не хочу копіювати. Нам потрібна своя якісна освіта. Власне кажучи, так само, як нам не потрібна копія ні Росії, ні Европи, – нам потрібна своя країна", – заявив Арсеній ЯЦЕНЮК.

На площі перед Коломийською міською Ратушею зібралось трохи більше 4 тисяч городян міста. Після не тривалого вступу на площі фактично розпочалась дискусія. Між міщанами та відомим земляком. Звучали слова підтримки, але звучала і критика. Правда, слова лідера ФРОНТУ ЗМІН у своїй переважній більшості знаходили підтримку та розуміння коломиян.

Серед багатьох позицій висловлених ЯЦЕНЮКОМ насамперед треба відзначити категоричні слова: "Після президентських перегонів я розпущу Верховну Раду!". ЯЦЕНЮК виступає за розпуск цього Парламенту, а наступний пропонує обрати за новим виборчим законом. За його словами, цей парламент доживає свої останні місяці. "Адже вони не депутати, вони, на жаль, нещасні люди. Так склалося в житті, що вони раніше були помічниками, водіями чи охоронцями, а пересіли у крісла Верховної Ради", – каже ЯЦЕНЮК.

Що стосується нового складу Верховної Ради, то він має бути обраний за зміненим виборчим законом, який передбачає відкриті партійні списки на всіх рівнях, переконаний лідер ФРОНТУ ЗМІН. "Зміна виборчої системи повинна бути як на рівні Верховної Ради України, так і на місцевому рівні. Бо у нас депутати обласних рад займаються двома речами. По-перше, ділять землю – вже немає що ділити. А по-друге – "дерибанять" бюджет. 30% цих депутатів ніколи не проживали на території області. Вони не мають уявлення, де та область. І взагалі навіть не знають проблем регіону", – підкреслив Арсеній ЯЦЕНЮК.

Також, лідер ФРОНТУ ЗМІН Арсеній ЯЦЕНЮК переконаний, що обрання президента – це старт для змін в Україні, а не фініш на шляху до крісла глави держави одного з кандидатів, маючи на думці себе. "Президентське крісло не може бути фінішем. Президентське крісло – це старт. Це старт для країни, для кожного з вас. Тому це – не фініш, це тільки початок!", – сказав він, відповідаючи на запитання під час зустрічі з області.

На завершення, в інтерв’ю журналістам Арсеній ЯЦЕНЮК наголосив, що зміни не настануть миттєво. "Швидко нічого не буває. Швидко буває тільки брехня. А тяжка робота має роки. Саме тому прийдеться прожити, пропрацювати, усім нам нелегко пропрацювати, мінімум три роки на те, щоб почати стабілізацію. І я про це відверто кажу".

На кожній зустрічі, Арсеній ЯЦЕНЮК наголошує на чотирьох цілях розвитку України: нова індустріалізація, промислове сільське господарство, здорова й освічена нація та боєздатна армія.

За його словами, для України є критично необхідним негайно розпочати процес нової індустріалізації країни через будівництво нових заводів, нових електростанцій, нової інфраструктури та нових мереж. Це у свою чергу стане локомотивом руху вперед, дозволить дати людям робочі місця, реально вирішити питання економічної кризи і наповнити бюджет Української держави.

Розвиток промислового сільського господарства дозволить наповнити внутрішній ринок власними продуктами харчування, повернути Україні "статус не тільки еропейської, але й світової житниці". І що важливо відновити Українське село.

Політик переконаний, що Україні потрібна здорова і освічена нація. "Потрібні люди, які не тільки отримують дипломи, а які фізично, морально і духовно здорові, конкурентоздатні на ринку праці завдяки високим стандартам і якості освіти".

Четвертою складовою успішного розвитку України лідер ФРОНТУ ЗМІН називає боєздатну армію. Це питання включає в себе розвиток оборонно-промислового комплексу та патріотичне виховання. ЯЦЕНЮК переконаний, що виконанню саме цих чотирьох цілей повинні бути підпорядковані всі дії нового Президента України.

Марафон Арсенія ЯЦЕНЮКА Заходом України здається, виявив характерну особливість – політик вирішив не обмежуватися великими населеними пунктами. Він поїхав райцентрами та містами обласного підпорядкування. Лідер ФРОНТУ ЗМІН також, відвідав і села, куди київський політичний "бомонд" ніколи не заїжджає. І це правильно, адже власне саме тут, у цих малих селах, селищах на політиків справді чекають, ну і проблем тут найбільше. Але щоб туди їхати, то ж треба людям щось відповідати, а відповідати за недавні солодкі обіцянки, на кшталт "справедливість є…" чомусь не дуже хочеться. От і доводиться молодому поколінню їхати та роз’яснювати, що життя на краще змінити можна лише самим та клопіткою працею, що не варто вірити у солодесенькі обіцянки-цяцянки вчорашніх та позавчорашніх…





Автор: Петро А.ВЛАСІЙЧУК, директор Інституту ім.БАРВІНСЬКОГО, спеціально для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі