друкувати


Світ книги. Форум видавців у Львові

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-22 01:09:34
З 10 до 13 вересня відбувся XVI "Форум видавців у Львові-2009", який переріс у Міжнародну книжкову виставку-ярмарок. У книжковому ярмарку взяли участь більш як 700 українських та іноземних видавництв книжок і періодичних видань, підприємств книжкової торгівлі, поліграфії, громадських організацій, літературних агенцій, культурних центрів та фондів.

У програмі форуму було більш ніж 750 заходів: презентації книжок, авторські вечори, творчі зустрічі. Їх відвідали сотні тисяч львів’ян і гостей.

Урочистості з нагоди відкриття XVI Форуму видавців та IV Міжнародного літературного фестивалю відбулись у Львівському національному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької. Тут було названо лауреатів традиційного конкурсу "Найкраща книга Форуму-2009". Гран-прі одержала книга "Лексикон львівський" Інституту українознавства ім. Крип’якевича. Відзначено також 15 найкращих книжок Форуму-2009, серед них "Український космос: Космічна енциклопедія", Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА. 2009. Видавець — наш земляк Іван Малкович.

Столиця Галичини на чотири дні перетворилась на книжкову столицю України, форум видавців став заходом загальнонаціонального рівня. Тут можна було зустрітись з громадським діячем, публіцистом Євгеном Сверстюком, письменниками Юрієм Андруховичем, Ірен Розбудько, Сергієм Жаданом, братами Капрановими.

Почесним гостем форуму видавців був Юстейн Гордер — зірка сучасної норвезької літератури, автор перекладеної у 52 країнах світу книги "Світ Софії". Її можна було придбати у видавництві "Літопис" (з норвезької переклала Наталія Іваничук). Юстейн Гордер за три дні візиту в Україну побував у Києві і Львові, виступив з лекціями у Києво-Могилянській академії та ЛНУ ім. Івана Франка. Він сказав: "Я знаю про Україну у тисячу разів більше, ніж два дні тому". На форумі Юстейн Гордер презентував свою нову книжку — "Замок у Піренеях", український переклад якої вийшов у видавництві "Смолоскип" найпершим у світі.

На Міжнародному книжковому ярмарку "Форум видавців у Львові-2009" побував і наш Президент Віктор Ющенко. Після промови і вручення нагород Президент пройшовся поміж книжковими стендами, розмовляв з продавцями книг і книгоманами, закупив для себе книжки і диски.

Цього року форум видавців був більш широким і представницьким. Цікаво було познайомитися з новими виданнями і вибрати собі нові книжки для своєї бібліотеки.

Автор: Володимир МОРАВСЬКИЙ, член НСЖУ, учасник форуму
Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі