друкувати


Польський бізнес прямує до Львова

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-21 06:30:04
Після успішних економічних місії у Житомирській, Рівненській та Волинській областях українсько-польська торгова палата завітала до Львова, міста з багатими традиціями, яке для багатьох поляків є ностальгійним символом довоєнного життя, міста, де народилися чимало мешканців Польщі або їхніх предків, міста із великим економічним потенціалом, працьовитими й привітними людьми, які хочуть співпрацювати із сусідньою державою, адже саме з Львівською областю проходять кордони Республіки Польща з Україною.

Після формальностей та певного часу стояння на кордоні знайомство зі Львовом розпочалося непогано. Учасників місії та представників багатьох провідних фірм Польщі запросили до міської ради, де місцеві чиновники представили економічний потенціал міста й розповіли про його славну історію.

На відміну від інших міст, прикро, що перші особи Львівщини: мер, голови обласної ради та адміністрації на зустріч з представниками бізнесу сусідньої країни не прийшли. Та з їхньою роботою впоралися заступники. Напевно чиновники були вже занадто зайняті місцевими справами та й підготовкою до Євро-2012, яке також, за попереднім узгодженням, має відбутися й у Львові.

Про польські гроші в Україні. У міській ратуші в центрі міста не могли не прийти на зустріч з колегами представники однієї з найбільших польсько-українських фінансових структур – "Кредо банку". "На сьогодні фінансова установа є однією з найбільших польських інвестицій в Україні розповідає Кшиштоф Ватала, директор департаменту польсько-українського бізнесу у львівському відділенні "Кредо банку". – Навіть у час кризи банк залишився із доброю репутацією і навіть набув нових клієнтів. Показником цього є сьому місце у рейтингу 180 українських банків, серед яких реально діючими наразі є 150".

Стратегічним пріоритетом розвитку банку є польсько-українські економічні та фінансові стосунки. Це пов’язано з багатьма факторами, але насамперед з тим, що, за статистичними даними, Польща займає четверте місце в товарообороті з Україною. Сусідня держава поступається тільки США, Росії та Німеччині. У веденні бізнесу на території України.

За словами працівників банку, українська фінансова система зараз на 40 відсотків представлена іноземним капіталом або банками з іноземними власниками. Половина іноземних коштів, що присутній в українському банківському секторі, належить Росії. Сьогодні за український ринок нині борються чимало країн. Проте "Кредобанк" є одним із найбільших польських банків в Україні, який підтримує спільний українсько-польський бізнес.

Працівники банку стверджують, що сьогодні фінансові справи в Україні непрості й вести бізнес тут дуже важко. Але хто в таких умовах зможе дати собі ради, то його справа буде процвітати у майбутньому, адже це своєрідне випробування труднощами. В Україні у порівнянні з Європою криза запізнилася, напевно країна й запізниться із виходом зі складної економічної ситуації. Проте є в економічних негараздах і свої вигоди. Так на сьогодні тут на місцевих підприємствах є чимало добрих активів, які можна купити за 50-40 відсотків вартості, адже більшість підприємств зараз знаходиться в критичній фазі. Тому зараз з’являється чимало фондів, які скористалися кризою та вже купили чимало активів. Це саме й запропонували робити польським підприємцям. А про надійний захист, оборот та приріст польських фінансів в Україні потурбуються професіонали.

Нові угоди та львівські каштани. Підбадьорені банківськими працівниками ділові люди з Польщі поспішили знову у міські раду, де на них вже чекали чимало львівських підприємців, які прийшли вислухати пропозиції іноземних партнерів, запропонувати свої умови, новації та бачення спільного бізнесу.

Сторони довго обговорювали та представляли здобутки своїх фірм у сфері легкої та харчової промисловостей, землеробства, тваринництва, машинобудування, програмування, банківських технологій. Після цього а дехто вже серйозно мав наміри укладати угоди. "Хоча звісно, з першого разу не все швидко робиться, – каже керівник польсько-української Господарчої Палати Ян Маньковскі. – Кожен бізнесмен має добре прорахувати, подумати а тільки тоді приступати до конкретних дій. Усе треба робити виважено, вдумливо, враховуючи інтереси своєї фірми та закордонного партнера".

Бурхливими оплесками присутні в залі зустріли ініціативу пана Войцеха Ковальчика з підприємства "Веst-best", полікувати львівські каштани. Його підприємство якраз займається продукуванням різноманітних препаратів, що захищають зелені насадження та овочі від хвороб. Подивившись на частково сухі каштани у Львові, пан Войцех одразу зметикував, що треба показати дієвість препаратів на муніципальному рівні.

Як краще інвестувати розкажуть професіонали. Про питання вигідних вкладень інвестиційну оцінку різного виду бізнесу та правову допомогу іноземним бізнесменам учасники економічної місії говорили у товаристві з обмеженою відповідальністю "Альфа-АМД", що є провідною компанією на Львівщині, яка надає юридичний супровід іноземним компаніям, які приходять на український ринок.

"Вкладати гроші в український бізнес, закладати спільні підприємства досить вигідно, – розповідає виконавчий директор ТзОВ Юрій Говда. – Україна сьогодні знаходиться на шляху всебічних економічних перетворень. За таких умов, налагодження стабільного інвестиційного процесу є справою особливого значення. Дослідження інвестиційних ризиків, виявлення факторів, які їх викликають та обчислення можливих втрат – ось важливі завдання, над вирішенням яких постійно працює наша команда, захищаючи потенційних інвесторів з моменту прийняття ними рішень щодо вкладання коштів у той чи інший напрям виробничої чи комерційної діяльності.

За словами пана Говди, надання інвестиційних послуг є одним з найважливіших напрямів діяльності компанії "Альфа-АМД". Персонал компанії проводить постійний моніторинг та аналіз ринку інвестицій. Тому польські інвестори можуть покладатися на індивідуальний підхід і досвід професіоналів допоможуть знайти оптимальне рішення існуючих задач.

Працівники компанії розповіли про переваги вкладення грошей саме у львівські підприємства, адже інвестиційна привабливість Львівської області базується на стратегічно вигідному розташуванні, розвинутій промисловості та комунікаційній і транспортній інфраструктурі. Окрім того, органи Державної влади Львівської області надають всебічну підтримку залученню інвестицій.

Зацікавило польських гостей і те, що на сьогодні компанією вже розроблені регіональні проекти по залученню іноземних інвестицій. Це й спорудження платної автомобільної дороги "Львів-Краківець", будівництво з’єднувального нафтопроводу "Одеса-Броди", будівництво колії західноєвропейського стандарту "Львів-Мостиська ІІ – Держкордон" та комплексу обслуговуючої інфраструктури станції Львів, реконструкція аеропортів Львів-1 (м.Львів) та Львів-2 (м.Стрий), розвиток прикордонної інфраструктури та розбудова пунктів пропуску через Державний кордон України, геологічне вивчення (пошук і розвідка) і дослідно-промислова розробка вуглеводних ресурсів.

Возять, розмитнюють, продають. До наступного об’єкту — великого холдингу "Софі" де знаходиться логістичний центр, дистрибуційні бази, відбувається розмитнення закордонних товарів, польських бізнесменів супроводжувала екскурсовод. Холдинг знаходиться у знаному ще з давніх часів передмісті Львова Брюховичі. По дорозі поважна пані розповідала про історію та сьогодення галицької столиці. Кожна вуличка, будинок та дорога не залишилися поза увагою.

Сам центр вразив масштабами. За словами керівників, Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "СОФІ" було засноване в червні 2000 року. Перша і головна спеціалізація - дистрибуція алкогольних, слабоалкогольних та безалкогольних напоїв та території Львова та Львівської області. Робота розпочалась на орендованих складських та офісних приміщеннях. Кількість персоналу заснованого підприємства становила 5 осіб. Уже в 2002 році площа орендованих складських приміщень зросла до чотирьох тисяч метрів квадратних.

Кількість працівників зросла вдесятеро. Клієнтами компанії стали найбільші торгівельні підприємства Західної України. Через декілька років підприємство інвестує кошти в будівництво власних сучасних офісного і складського комплексів та вводить їх в експлуатацію. Розпочато надання нового виду послуг - складська обробка та зберігання вантажів. Компанія перетворюється з реґіонального оператора на крупного учасника загальнонаціонального ринку. В вересні 2007 року Торговий Дім "СОФІ" став дійсним членом Торгово-Промислової Палати України. Чимало польських бізнесменів серйозно зацікавилися діяльністю підприємства та сказали, що, ймовірно, скористаються їхніми послугами.

Закінчилася місія у Львові прогулянкою вулицями давнього міста та відвідинами знаного оперного театру. А по дорозі додому було над чим подумати, адже в голові кожного бізнесмені вже сотні думок про співпрацю із Львовом та Львівщиною.







Автор: Галина ПЛУГАТОР, Львів "Kurier Galicyjski" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі