друкувати


Обрання нового Президента обійдеться українцеві у 36 гривень

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-21 04:38:46
Минулого тижня Центральна виборча комісія ухвалила рішення скоротити бюджет виборів Президента на півмільярда (з 1,74 до 1,27 млрд грн). Про це повідомила заступник голови Центрвиборчкому Жанна Усенко-Чорна. Рішення скоротити витрати викликане ухваленням нового закону про вибори Президента, який стиснув термін виборчої кампанії до трьох місяців.

Як пояснила представниця Центрвиборчкому, скорочення виборчих перегонів на один місяць істотно заощадить кошти, оскільки приблизно 80% витрат на вибори припадають на виплату заробітної плати співробітникам виборчих комісій. Варто зазначити, що до проведення засідання ЦВК щодо бюджету (16 вересня) Центрвиборчком планував скоротити витрати до 1,17 млрд грн. Проте після обговорення цифру збільшили до 1,27 млрд грн.

У бюджеті на 2009 рік на президентські вибори передбачено тільки 712 млн грн. У ЦВК з цього приводу не переживають і впевнені, що у фінансуванні зацікавлені всі політичні сили, тому парламент разом з Кабінетом Міністрів ухвалять рішення про виділення додаткових коштів. "Якщо проект Держбюджету-2010 не буде прийнятий, ми попросимо парламент ухвалити окремий закон, де буде закладене належне фінансування діяльності ЦВК", — заявив у п'ятницю заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

Разом із затвердженням бюджету минулого тижня Центрвиборчком отримав уточнені персональні дані Реєстру виборців, згідно з якими число громадян України, які мають право голосу, склало 36,582 млн чоловік. Із них 390 тис. наразі перебувають за кордоном.

Нагадаємо, що на дострокових виборах 2007 року число українських виборців було на півмільйона більше — 37,185 млн чоловік. Як повідомили у ЦВК, оновлені дані Реєстру будуть передані політичним силам. Чотири парламентські фракції — Партія регіонів, БЮТ, Блок Литвина і комуністи — на минулому тижні звернулися до Комісії з проханням надати копії бази даних.

Використовуючи отримані ЦВК свіжі дані щодо кількості виборців, а також заплановану суму витрат на президентські вибори, можна підрахувати, що обрання нового Президента у 2010 році обійдеться кожному українцеві приблизно у 36 грн.

На виборах 2007 року ця сума складала приблизно 10 грн на одного виборця. Зростання витрат може пояснюватися збільшенням зарплати членів виборчкомів. Таке рішення влітку ухвалив Кабмін.

Разом з тим у ЦВК знайшли і на чому заощадити — скриньки для голосування на президентських виборах використовуватимуть "старі", з колишніх виборів. За словами Усенко-Чорної, невелика кількість може бути виготовлена тільки для резерву. Також вона повідомила, що як і у попередні роки, закупівлю паперу для друку бюлетенів ЦВК здійснюватиме без проведення тендеру.

На своєму засіданні минулої п'ятниці Центрвиборчком також затвердив перелік із 225 територіальних виборчих округів в усіх областях України, у Криму, Києві та Севастополі. Як зазначив замголови Центральної виборчої комісії Магера, визначення округів проходило за новим принципом: виходячи із кількості виборців, а не виборчих дільниць, як було раніше. У результаті відбулися зміни кількості округів у більшості областей. Найбільшу кількість округів створено у Донецькій (22 проти 17 у 2007 році), Дніпропетровській (17 проти 12 у 2007 році), Харківській (17 проти 11 у 2007 році), Луганській (12 проти 10 у 2007 році) та Львівській (12 проти 14 у 2007 році) областях, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі