друкувати


Google допоможе газетам?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-18 05:05:34
Найбільша компанія у сфері інтернет-бізнесу хоче запровадити оплату за доступ статей із преси, які читають у мережі – наразі у США.

Google знову вкотре захопила зненацька видавців. Цього тижня Американська асоціація видавців газет (NAA) отримала від компанії документ із описом нової системи платежів, яка дозволить отримувати гроші за перегляд статей із друкованих видань, розміщених у мережі.

З документа, який опублікувала на своєму сайті Nieman Foundation, що тісно співпрацює з Гарвардським університетом, випливає, що система є "на ранній стадії планування" і повинна стартувати наступного року. Завдяки їй користувачі Інтернету могли б платити невеликі суми (від декількох центів до декількох доларів) за придбання, зроблені на різних сайтах чи порталах у різний час. А якщо хтось не захоче платити? Google хоче обмежити цей ризик, надаючи користувачам кредити на підставі їхньої попередньої історії придбань. Це рішення нагадує механізми, які застосовують банки, що видають клієнтам кредитки.

"Впровадження продавців до цієї системи буде максимально спрощеним", – заявляє Google. Вона дозволить платити за доступ до окремих статей (або відеоматеріалів) незалежно від того, чи вони є розміщеними безпосередньо на сайті газети, чи на іншому сервісі, що має з даним виданням партнерську угоду. В цей спосіб можна буде оплатити також передплату обраного видання в онлайн-версії. "Google вважає, що відкрита мережа приносить вигоди читачам і видавцям. Проте відкрита не обов’язково означає безкоштовна. Ми вважаємо, що контент у мережі може розвиватися в опорі на різні бізнес-моделі, зокрема передплату", – переконує інтернет-гігант.

Після входу до системи платежів її користувач матиме доступ до всього контенту, який міститься у ній, і всі його придбання та замовлена передплата будуть видимі в одному місці. Це від нього залежатиме, чи хоче він заплатити за доступ до всіх сервісів улюбленого економічного видання, чи одним пакетом купити доступ до 10 економічних видань. "Доходи видавців будуть пропорційними до участі їхніх матеріалів у такій пропозиції", – пояснює Google.

Новий проект виникає на базі вже існуючої системи платежів Google Checkout, яким тепер користуються десятки мільйонів споживачів у 140 країнах, що роблять замовлення у розмірі кількох мільярдів доларів щороку. Від кожного здійсненого платежу система отримує фіксовану комісію. У документі, надісланому NAA, компанія пропонує, що у випадку видавців вони будуть наближені до тих, які за свої послуги отримує веб-магазин iTunes – що належить компанії Apple – а також Android Market – веб-магазин з програмними додатками до телефонів із операційною системою Google. Обидві беруть тепер по 30% від вартості трансакції.

Чи це порятує газети? Сам Google у цьому питанні обережний. "Ми не вважаємо, що система мікроплатежів стане нормою у доступі до матеріалів друкованих видань", – підкреслює компанія у своїй пропозиції.

Над запровадженням платежів за новини у мережі задумуються всі найбільші видавці на світі. На початку серпня запровадження оплат за доступ до матеріалів у мережі до середини 2010 р. пообіцяв Руперт Мердок, власник і президент концерну News Corp., до якого належать, зокрема, британська газета The Times, а також американська The New York Post. Цього тижня галузеве видання MediaWeek повідомило, що запровадити оплату за доступ планує видавець популярного британського тижневика The Economist. Наразі це видання відкриває доступ на своєму порталі до номерів за останні 12 місяців задарма. Тепер і вони повинні бути платними.

Проте на своїх шпальтах той самий The Economist звертає увагу на те, що це не буде легко. "Протягом 10 років читачі тішилися безкоштовними новинами онлайн, а BBC, CNN, а також інші теле- та радіомовники й надалі надаватимуть їх задарма", – читаємо ми у тижневику.

Автор: Вадім Макарєнко [Vadim Makarenko]
Назва оригіналу: Google pomoże gazetom zarabiać na tekstach w internecie?
Джерело: Gazeta Wyborcza, 12.09.2009
Зреферував Омелян Радимський, Західна аналітична група
Обговорити на форумі