друкувати


Фігура Баррозу свідчить про відсутність нової стратегічної лінії в політиці ЄС

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-18 04:57:19
На думку політолога Володимира Цибулька, підтримка Жозе Мануель Баррозу є доказом втоми від європейської інтеграції та бажанням заморозити існуючий стан справ. Про це він заявив у ексклюзивному коментарі сайту Гарт.

"По суті, персоною Баррозу стара Європа фіксує цю посаду за собою при збереженні існуючої ситуації та розподілу впливу. Крім того, це свідчить про відсутність нової стратегічної лінії в поілтиці ЄС. Якби було інакше, то посаду президента Єврокомісії віддали б комусь із нових європейських країни, приміром Польщі, Болгарія або Румунії", – зазначив експерт.

Цибулько не виключив нової спроби вирішити наявні поілтичні конфлікти всередині ЄС. На його думку, робитиметься це на конституційній платформі як нового рівня діалогу: "Я думаю, що все таки дотиснуть Ірлдандію та решту незгідних, хоча не варто нехтувати думкою російських ідеологів, які переконують, що Європейський союз у нинішньому форматі вичерпав себе і всі порозбридаються по своїх національних квартирах".

Утім на останок поілтолог звернув увагу, що навіть європейські консерватори, які у всіх своїх декларація говорять про збереження національної ідентичності, залишаються прихильниками інтеграції: "Відкритим залишається питання: інтеграція вибудувана на основі національної, чи іншої – космополітичної іденитчності".

Обговорити на форумі