друкувати


На Прикарпатті не бракує меценатів. Дмитро Благий

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-17 05:32:42
Відрадно, що у час економічної нестабільності та, здавалося би тотальної збайдужілості, на Прикарпатті не бракує меценатів. Яскравим прикладом співпраці бізнесу та мистецтва є виставка Андрія Коренюка, яка зараз експонується в Івано-франківському обласному художньому музеї.

Кілька років тому доля щасливо звела митця та його дружину Стефанію з нині керуючим філією "Прикарпатського регіонального управління" банку "Фінанси та кредит" Дмитром Благим (на фото). Він потрапив до нього у майстерню та побачив його роботи. Як тонкому поціновувачу мистецтва, пан Дмитру одразу припали до душі картини художника. "В них дуже багато позитиву, — ділиться враженнями від художніх полотен директор банку з Коломия ВЕБ Порталом. — Від них віє домом, теплом, спокоєм. Кольори додають емоцій, але не дратують, а швидше налаштовують на філософські роздуми. Ці картини класичні та позачасові. Адже вони подобаються і моїм друзям, і моїм дітям. А це вже ознака того, що на полотнах є щось таке, що єднає покоління. Так, гадаю, народжуються вічні цінності".

Пан Благий допоміг художникові організувати виставку і часто купує в нього полотна та збирає своєрідну колекцію. Буває, дарує картини друзям, адже полотна заряджають і їх позитивом. Цим самим пан Благий популяризує творчість Андрія Коренюка. "Згодом його твори вже стають дорожчими та популярнішими, — продовжує пан Благий, — але я цьому тільки радію, бо ж митець не повинен бути бідним і нещасним, а отримувати гідну платню за свою творчість".

Чимало художників дорікають пану Коренюку за темні тони, які, на думку мецената, не є настільки домінуючими. Швидше за все вони передають настрій художника та стан його душі у момент написання картини. Але ж є інша сторона — відображення гуцульської природи, філософське трактування життя, історична тематика, зображення цікавих пейзажів і т ін (на фото).

"Пану Андрію вже за 70, тому треба якнайбільше показувати його роботи, треба аби він передавав своє вміння іншим, розказував про творчість, — мовить Дмитро Петрович. — Адже, на жаль, ми часто починаємо цінувати митця, коли той відійшов у Вічність. Ось я й вирішив організувати виставку художника в обласному музеї". Відрадно, що його товариші по пензлю були здивовані високій майстерності Коренюка.

З особливою теплотою прикарпатський меценат говорить про роботи дружини Андрія Коренюка Стефанії. "Спочатку я їх не зовсім зрозумів, але все ж таки купив кілька робіт, — пригадує банкір, — але наступного разу я вже був просто вражений її картинами".

У майбутньому пан Благий хоче створити віртуальну арт-галерею, щоб для огляду залишалися навіть ті роботи художників, які вже давно продані та знаходяться у приватних колекціях. Згодом, продовжуючи традиції меценацтва, викупляти у художників картини і дарувати полотна музеям. Благодійник сподівається, що його приклад наслідуватимуть політики, громадські діячі банкіри. Адже так для наших дітей та внуків у місцевих музеях залишаться полотна багатьох талановитих митців. Зрештою таке моє хобі може перерости і в бізнес. Можна було би зробити аукціонний центр з продажу творів мистецтва. Але наразі це тільки задуми.

Наступного разу пан Благий пообіцяв Коломия ВЕБ Порталу розповісти про роботи косівської майстрині Наталії Юсипчук, яка малює на склі.





Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі