друкувати


Вибори-2010: Виборців будуть купувати, а вони будуть брати гроші…

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-16 03:57:12
Експерти впевнені, що на цих виборах будуть спроби прямого підкупу виборців. Так, за словами політолога Дениса Богуша, ще до виборів є 10 методів підкупу. Також під час виборчого процесу махінацій можна очікувати від самих комісій - скажімо, урну з бюлетенями можна підпалити, можна підкинути туди зайві бюлетені та інше. Богуш вважає, що є 27 основних методів фальсифікацій на виборах.

Під час підрахунку голосів такі можливості також існують - часто до ЦВК проходять зовсім не ті протоколи, які їй відсилала територіальна комісія, а можливості довести фальшивість протоколу в суді дуже обмежені в новому законі про вибори.

У той же час народ придумав своєрідні методи антимахінацій - люди беруть 100 гривень, на обгортці від сигарет ставлять галочку, фотографують цю галочку навпроти прізвища "потрібного" кандидата. Після чого голосують, за кого хочуть, виходять, пред'являють фото, беруть ще сто гривень і залишають з носом "підкуповувачів". Так українці навчилися і голосувати за своїх кандидатів, і заробляти на виборах.

Богуш називає й інші "підводні камені" цих виборів:

- невідомо, за якими списками буде проводитися голосування, адже досі незрозуміло, чи буде працювати держреєстр виборців;

- відсутність відкріпних талонів та голосування на дому;

- ймовірний цинічний підкуп членів комісій.

Експерт упевнений, що на ці вибори витратять більше грошей, ніж на попередні. "Плюс цього в тому, що наші люди зможуть заробити, гроші з офшорів потраплять у країну, і може трохи оздоровитися економіка", - вважає Богуш. Правда, Фесенко з ним не згоден - він думає, що ця кампанія буде досить економною, і грошима кидатися ніхто не буде. "Поки кампанія виглядає економною", - стверджує він.

Політолог також бачить ризик прямого підкупу виборців. Більшість штабів вже думають про це. "Ми повинні разом із ЗМІ думати ... Не можна допустити, щоб ця технологія зруйнувала виборчу кампанію - це зруйнує молоду українську демократію", - заявив він, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі