друкувати


16 вересня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-16 02:55:20
Сьогодні в Україні День фармацевтичного працівника і День винахідника та раціоналізатора. Міжнародний день охорони озонового шару. Ще цього дня в 1983 році актор Арнольд Шварценегер отримав американське громадянство.

А в 1959 році в сім'ї негрів Флемінг зі штату Міссісіпі народилася восьма дитина, яку назвали Микита Хрущов. Крім того, цього дня в 1956 році народився американський ілюзіоніст, найдорожчий маг світу - Девід Копперфільд.

Цього дня в 1958 році підписано Гадяцький договір. У зовнішній діяльності гетьман І. Виговський (1657—1659 рр.) намагався продовжувати політику Богдана Хмельницького, направлену на досягнення повної незалежності козацької держави, зміцнення її міжнародного авторитету. Визначальною межею внутрішньої політики І. Виговського була опора гетьмана на старшинську верхівку і українську покозачену шляхту.

Щедрі дари землі і привілеї верхівки викликали незадоволеність неімущого козацтва і селянства. Цим скористалися у власних інтересах полтавський полковник М. Гармаш, який сам мріяв про гетьманську булаву, і запорізький отаман Я. Барабаш. За підтримки Москви вони організували заколот. Але вже 1 червня 1658 р. загони бунтівників були розбиті під Полтавою гетьманським військом і загонами татар. Подвійна гра Москви, яка підтримувала, використовувала і розпалювала заколот Гармаша, постійна загроза агресії з боку Москви, складна політична ситуація в Україні змусили Виговського вкотре замислитися над пошуком іншого союзника. Врешті-решт, він зупинився на Речі Посполитій. 16 вересня 1658 р. між Україною і Польщею в Гадячі був укладений договір, що отримав назву Гадяцького. Згідно з ним Україна, Польща і Литва створювали федерацію трьох самостійних держав, об'єднаних лише спільно вибраним королем. Гадяцький договір ускладнив політичну ситуацію в Україні.

Весною 1659 р. більш ніж 100-тисячне російське військо на чолі з князем Трубецьким рушило на Київ. Вирішальний бій між московськими і українськими військами відбувся 28—29 червня під Конотопом, завершився повною поразкою московитів. На жаль, гучна перемога під Конотопом не поклала край розбратам в Україні. Різні українські сили бачили незалежну Україну по-різному. Відразу після Конотопської битви спалахнуло нове антиурядове повстання, на чолі якого був поставлений Юрась Хмельницький. 11 вересня 1659 р. під Германівкою на Київщині відбулася Чорна рада. Козаки відмовилися визнати Гадяцький трактат, виступили проти підданства польському королю і висловили недовіру гетьману Виговському. Виговський відрікся від булави, а гетьманом був вибраний Юрій Хмельницький.

Православні: Анфім, Аристіон, Василіса, Горгоній, Домна, Дорофій, Єфим (Юхим), Зінон, Іван (Іоанн), Індіс, Іоанікій, Мардоній, Мігдоній, Петро, Феоктист, Феофіл і Фіва.

Католицькі: Кипріан, Корнелій.

Цього дня:

1406 Помер Кипріан (народ. 1330), митрополит Київський і Всея Русі.

1498 Помер Томас Торквемада (народ 1420), перший великий інквізитор в Іспанії. Ставши на чолі іспанської інквізиції, Торквемада організував в містах її трибунали, склав кодекс і процедуру інквізиційного суду, у віданні якого були не тільки єресь і відступництво, але й інші злочини з погляду інквізиції. Тортури були узаконені, як засіб добування доказів.

1828 Учасники російської експедиції в Бразилії під керівництвом академіка Григорія Івановича Лангсдорфа прибули в місто Пара (Білен), звідки навесні наступного року зуміли морем дістатися до Ріо-де-Жанейро.

1857 Джейн Пірпонт з Бостона отримала авторські права на пісню One Horse Open Sleigh, більш відому як Jingle Bells. Ця різдвяна пісенька була написана для вистави в недільній школі і нині без неї не обходиться жодне різдвяне свято.

1859 Англійський дослідник Д. Лівінгстон відкрив озеро Ньяса (Африка).

1959 Президент Франції де Голль звернувся по радіо до населення Алжиру з пропозицією провести референдум, на якому алжирці повинні вирішити, чи відділяються вони від Франції, чи залишаються в її складі. Референдум мав пройти протягом чотирьох років після повного припинення повстання в Алжирі.

16 вересня народилися:

1747 Наталія Кирилівна Загряжська (1747-31.3.1837), фрейліна. Старша з дочок графа Кирила Григоровича Розумовського була улюбленкою в сім'ї і всіма шанована. Одна з найоригінальніших осіб петербурзького світла першої половини XIX століття була відома свої жвавим і гострим розумом, колючими зауваженнями, різкими витівками, при яких вона не соромилася положення або звання. В образі графині з "Пікової дами", за визнанням Пушкіна, багато схожості з Загряжською.

1889 Мерседес Йеллінек (1889-23.2.1929) дівчинка, на честь якої був названий автомобіль. Її батько Еміль Йеллінек був віце-консулом Австро-Угорщини в Ніцці і одночасно представником автомобільної фірми "Даймлер" у Франції. 1

925 Бі Бі /Блюз Бій/ Кінг, американський джазовий музикант.

1936 Михайло Кокшенов, кіноактор ("Женя, Женєчка і Катюша", "Спортлото-82", "Вічний зов", "В зоні особливої уваги", "Гараж", "Найчарівніша і найпривабливіша").

1945 Євгеній Петросян, артист естради.

1950 Мікки Рурк, американський кіноактор ("Дев'ять з половиною тижнів", "Рік Дракона", "Дика орхідея").

1963 Андрій Разін, творець "Ласкавого мая", повідомляє forUm.

Обговорити на форумі