друкувати


Газові контракти у будь-якому випадку доведеться змінювати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-16 10:46:17
Представник Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський переконаний, що газові контракти від 19 січня ц.р. між Україною та Росією у будь-якому випадку доведеться змінювати.

"Давно відомо – в Україні, Європі і Росії (на рівні експертів та фахівців), що наш двосторонній контракт є кабальним для України і занадто прибутковим для РФ і що треба змінювати окремі положення. Бо навіть найповерховіший аналіз, зокрема показує: асиметрія прибутковості, ризиків, штрафних санкцій є абсолютно згубною для української сторони", – сказав Богдан Соколовський в інтерв’ю газеті "Україна молода", повідомляє Офiцiйне Інтернет-представництво Президента України.

Він додав, що за наявними умовами газових контрактів Українська держава у 2009 році зазнає фінансових збитків на суму від 3,5 до 7 млрд доларів за різними підрахунками.

Б.Соколовський позитивно оцінив заяви українського і російського Прем’єр-міністрів, зроблені 1 вересня у Польщі, про те, що вони готові до перегляду контрактів. "Утім прикро, що наш Прем’єр аж через вісім місяців почула переконливі аргументи Президента України Віктора Ющенка і почала діяти", – зауважив Представник Президента.

Б.Соколовський також наголосив в інтерв’ю, що українська сторона повністю готова забезпечувати в найближчий зимовий період транзит газу до Європи. "І справедливо треба відзначити, що це стало можливим значною мірою завдяки постійній увазі, яку приділяв Президент України Віктор Ющенко як керівник зовнішньої політики держави, постійно тримаючи на контролі ситуацію з виконанням компанією НАК "Нафтогаз України" своїх міжнародних зобов’язань, і керівники НАК "Нафтогаз України", які активно шукали варіантів, як втримати ситуацію керованою", – сказав він.

Обговорити на форумі