друкувати


Українські православні церкви готові до діалогу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-15 05:35:39
Українська православна церква Київського патріархату створила робочу групу для підготовки до діалогу з УПЦ Московського патріархату. Сам діалог, як очікується, не буде легким.

Рішення УПЦ Московського патріархату про початок підготовки до діалогу між церквами синод УПЦ Київського патріархату оцінив позитивно. Однак там розуміють, що успіх переговорів залежатиме не від людей, які вестимуть діалог, а від позиції церков, оскільки в Московському патріархаті є багато тих, хто налаштований проти Київського патріархату, таку думку в інтерв’ю "Німецькій хвилі" висловив голова інформаційно-видавничого управління Київського патріархату єпископ Євстратій. "Але ми налаштовані позитивно, оскільки це справа добра, а у добрих справах допомагає Бог. Ми не стільки покладаємося на свою мудрість та людські сподівання, скільки на Господа", - сказав єпископ.

Представник Київського патріархату зауважив, що під час діалогу, мабуть, буде багато проблемних питань, зокрема щодо статусу української церкви, оскільки незрозуміло, яким його бачить Московський патріархат, а також щодо статусу ієрархії УПЦ Київського патріархату.

Втім, єпископ Євстратій вважає, що консенсусу між сторонами можна досягти за прикладом визнання Московським патріархатом закордонних церков.

Рішення УПЦ Московського патріархату про початок діалогу з Київським патріархатом було ухвалено кілька днів тому. Під час нещодавнього візиту в Україну Патріарх Московський Кирило навіть не зустрічався з керівництвом Української православної церкви Київського патріархату, повідомляє Німецька хвиля.

Обговорити на форумі