друкувати


"Рух" — не лише спогад, а й дія

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-15 05:17:59
У 1989 році СРСР почав агонізувати. Першою кувалдою в мур, зведений так званою дружбою народів, ударили прибалтійці. Заворушилися грузини. Саперні лопатки спецназівців пролили кров на асфальт у Тбілісі.

Тоді ж в Україні колишні дисиденти й письменники утворили першу громадсько-політичну організацію "Рух" з Іваном Драчем на чолі.

4 квітня 1989 року в середній школі селища Отинія сформувався осередок "Руху". (Такі ж осередки утворилися й на найбільших підприємствах у Коломиї).

З нагоди 20-ліття створення громадської організації "Рух" в Отинії відбулися урочистості.

Селищний голова Богдан Тимчишин проводив урочисті збори. Він нагадав, що осередок "Руху" виник у школі. Детальніше про створення осередку розповів колишній учитель школи Петро Данилець (на знімку).

— Ми зібрали підписи колективу школи на підтримку "Руху" в Україні, — мовив пан Данилець. — Привозили з Івано-Франківська листівки, самовидавничу літературу. Там сиділи компартійні чиновники і їхні підспівувачі. Їх було більше, аніж апостолів у Ісуса Христа. Один з найбільш ревних вигукнув: "Що ти собі дозволяєш? Ми тебе посадимо на місце!" Відтак після цього судилища мене догнав на вулиці й вибачився. Ось такі були дволичні керівники. Ми виступали з агітацією в усіх селах нашого куща, крім Угорник, бо тамтешня червона влада ставилась до нас по-ворожому.

Отець Василь поблагословив урочисті збори. Душпастир нагадав, що разом зі створенням "Руху" вийшла з підпілля греко-католицька церква, втративши на шляху до легалізації чимало своїх сановників.

Виступив перший голова Руху в Отинії Михайло Хавлюк, котрий щойно приїхав з Києва, де був делегатом всеукраїнського відзначення 20-ліття утворення Руху. Згадав свої поїздки до В’ячеслава Чорновола у Львів, конспіративні зустрічі з лідером дисидентського руху. Тоді ж він редагував у селищі самовидавничий журнал "Вільна думка".

— Отинія завжди стояла в перших шеренгах борців за відновлення незалежності України, — мовив голова РДА Михайло Вінтоняк, — тому мусимо шанувати предтеч цієї відновленої незалежності, її рушіїв. Грамоти РДА і райради удостоївся освітянський активіст Петро Данилець.

Привітав отинійців з пам’ятною подією і голова районної ради Дмитро Неміш.

Приєднався до поздоровлень своїх земляків, причетних до створення селищного осередку "Руху", депутат обласної ради Олександр Левицький. Він резонно зауважив, що вузькопартійні розбіжності всередині демократичного табору не можуть нас розмежовувати у відстоюванні загальнонаціональних цінностей і пріоритетів. "Рух" об’єднує всіх українських патріотів, окрім, звісно, комуністів.

Дошкульним був виступ колишнього заступника голови обласної Гельсінської спілки Романа Гладиша. Розкол у "Русі" ускладнив шлях до створення такої держави, про яку мріяли патріоти, — визнав пан Гладиш, — багато організаторів Руху пішли манівцями, зрадили основну мету. Це прикро.

Разом з усіма негараздами, Рух сьогодні існує, хоча втратив авангардні пости, — зазначив голова обласної рухівської організації Ярослав Єфімчук.

Вельми розхвилювався, виступаючи перед отинійською громадою рухівський активіст, голова науково-культурного товариства "Рух" в Івано-Франківську Ярослав Шевчук (споріднена з "Рухом" організація): "Чесно кажучи, я хотів би, аби потреба в "Русі" відпала. Ми не маємо боротися за державу, яка є задекларованою, яка має Президента, уряд і силові структури".

Виступали на урочистостях депутати районної ради Роман Марцінків та Володимир Змага.

Почесні грамоти обласної організації "Рух" вручено Михайлові Хавлюку, Богданові Тимчишину, Володимиру Змазі, Стефанії Данилець та іншим активним державотворцям в Отинії.

Після урочистостей відбувся концерт селищних аматорів.

Автор: Іван ДЖИНДЖУРА, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі
 друкувати