друкувати


Порядок генний

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-15 05:12:50
Офіційно українці вже три місяця знають, в яких продуктах є ГМО, але фактично ніхто і не думав маркувати продукцію. Першого вересня минув тайм-аут для виробників, котрі реалізують продукти з вмістом ГМО.

Харчовики нібито мали почати маркування свого товару щодо трансгенів: відповідну постанову Кабмін ухвалив ще у травні. Якщо модифікованих організмів більш ніж 0,9%, на упаковці має стояти "клеймо", що попереджує про сумнівну начинку.

Тоді, наприкінці весни, уряд добре розрекламував своє починання – мовляв, тепер в Україні буде так само як в Європі. Але в Кабміні чомусь забули повідомити: ані грошей, ані нормативної бази під постанову немає. І не дивно, що напису "містить ГМО" "Гарт" досі не знайшов на жодному продукті харчування – хоча пройшло ціле літо на підготовку, і постанова Кабміну мала б реально діяти вже 10 днів.

Можна видавати хоч тисячи папірців з наказами, але без контролю це лише безглузде використання друкарського верстату. Як повідомили "Гарту" в "Укрметртестстандарті", грошей на перевірки виробників і торгівлі цьогоріч немає зовсім. "На превеликий жаль, на 2009 рік бюджетного фінансування органам у справах захисту прав споживачів не виділено", - зазначив нашому виданню Володимир Семенович, начальник науково-дослідного центру випробувань продукції.

Фінансування є лише гіпотетичне – в Державній програмі розвитку внутрішнього ринку, яка обіцяє 33 мільйони гривень на 2010-2012 роки. Але ж ці гроші мають бути внесені в бюджет, чого уряд, звісно, не гарантує. "І лише частина цього фінансування, якщо воно буде виділено, піде на перевірку щодо наявності або відсутності ГМО в харчуванні", - говорить Семенович.

Окрім грошової нестачі є і суто бюрократичні перепони: у МОЗ досі не створили державний реєстр генно-модифікованих организмів. Виходить, що офіційно жодного трансгена в Україні немає. Також не розроблений перелік продуктів, які можуть їх містити – тож штрафувати фактично немає за що!

Саме тому шість українських лабораторій, що виявляють "мутантів", поки що займаються вільною комерцією – перевіряють продукти за бажанням виробника. "Підприємства з іноземними інвестиціями, які експортують зернові культури з України, обов’язково перевіряють свою сировину на ГМО – такі вимоги ставлять країни Євросоюзу, Росія, Білорусь", - каже Семенович. Аналіз коштує 496 гривень.

А ось обов’язкове маркування Україна планує почати не раніше січня наступного року. Тоді, обіцяють чиновники, будуть не тільки санкції щодо тих, хто не маркує, але й підтримка компаній, які взагалі не використовують ГМО. Список останніх має з’явитися на сайті Держспоживстандарту взимку, а на товарах з’явиться відповідна мітка.

Щоправда, і ці наміри – поки що на папері. Як і обіцянки створити лабораторію з ГМО в кожному регіоні. Та і невже в розпал кризи буде чим інвестувати в науку та дослідження? Зайвих мільйонів не знайшли навіть у "гладкі" роки, коли в 2007 році уряд Януковича приняв схожу постанову щодо маркування "мутантів". Не було ніякої кризи, але ж у "проффессора" вистачило духу через деякий час скасувати постанову та визнати – надто коштовно.

До того ж примусити виробників, чий бізнес базується саме на використанні дешевих трансгенів – фактично утопія. "Підприємства, які використовують ГМО, при обов’язковому маркуванні понесуть значних збитків, які будуть вищі за штрафи", - неофіційно повідомили "Гарту" в одной із великих компаній з виробництва ковбас. До речі, ці штрафи складатимуть 30% від вартості немаркованої партії товару. Можна тільки уявити, на які збитки чекають виробники, якщо споживач дізнається про реальний зміст "Лікарської" чи "Останкінської"…

Отже, харчова безпека країни за часів нинішнього уряду – лише клаптик паперу, "порядок генний", не наповнений матеріальним змістом. Можливо, реально немає грошей. А можливо, бракує лише політичної волі.

Як відомо, до лав коаліційних партій входять потужні лобі імпортерів та харчовиків – перші масово завозять ГМ-продукти, другі вирощують їх в Україні чи виробляють на трансгенній сировині. І навряд чи сумлінне самокатування "Ми продаємо ГМО" для підвладних бізнесменов – найкращій бізнес-план, повідомляє Гарт.

Обговорити на форумі