друкувати


Польща: 17 вересня і Катинь були геноцидом?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-15 05:09:32
Євродепутат Ришард Чарнецький з партії "Право і справедливість" має надію, що депутатам вдасться узгодити текст постанови у справі 17 вересня, який буде згідний з історичною правдою.

Поки що у цій справі порозуміння нема. Опозиційна партія "Право і Справедливість" у своєму проекті постанови називає катинський злочин "геноцидом", проти чого виступає правляча партія "Громадянська Платформа".

Гість Польського Радіо Ришард Чарнецький називає суперечку про зміст постанови, що пов‘язана з агресією радянських військ на Польщу 17 вересня 1939 року, ганебним:

- Це було б немовжливо, якби наприклад, в Росії будь-який політик привселюдно сказав, що масштаб убивст росіян в період ІІ Світової війни з боку німців, був значно меншим, ніж він був. І що це не було 20 мільйонів жертв, а було їх менше.

Такий російський політик не мав би шанс перебування у російській політиці і я думаю, що польські політики повинні про це пам‘ятати.

Як подають польські медіа маршал Сейму Броніслав Коморовський запропонує у вівторок, під час зустрічі з парламентськими клубами, щоб у сеймовій постанові стосовно радянської агресії 17 вересня на Польщу, застосовувати формулу "злочин, який має характер геноциду", повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі