друкувати


Започаткований у Ворохті фестиваль грибів стане традицією (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-15 04:49:36
Існує думка, що на час кризи культурне життя завмирає, мовляв, коли йдеться про виживання – тоді не до забав. На щастя, у нас, українців, усе інакше. Спостерігається виразна тенденція до піднесення фестивального руху, причому, у своїх найрізноманітніших проявах. То тут, то там, мов гриби після дощу, з’являються нові фестивалі, імпрези, інші мистецькі акції. До речі, про гриби. Саме ці неперевершені лісові смаколики – символ життєдайної Гуцульщини – стали головною темою нового фестивалю, започаткованого у Ворохті. А й справді, коли існують фестивалі пампушок, борщу, голубців, меду, вареників чи інших кулінарних шедеврів українців, то чому не може бути фестиваль грибів?

Ще й як може! І це на всю Україну, навіть далеко за її межами, продемонструвала Ворохта, де 11-13 вересня яскравим феєрверком прошумів перший фестиваль грибів. Його ідейним натхненником і рушійною силою була власниця відпочинкового комплексу "Хатки Руслани" Руслана Вжесневська. Акцент на гриби був зроблений не випадково: хто не знає цих маринованих, тушкованих зі сметаною, фаршированих чи просто смажених гурманських насолод? І саме Ворохта з довколишніми селами здавна славиться своїми грибними місцями. Та й місця тут для фестивалю чудові – трампліни, мальовнича природа, відпочинкові заклади. Власне, територією фестивалю стала навчально-спортивна база "Авангард", яку очолює Микола Калганов. Ось що він розповів журналісту Коломия ВЕБ Порталу:

– Забігаючи наперед скажу: на щастя, усі наші сподівання щодо нового фестивалю цілком справдились. Триденне дійство зібрало до Ворохти близько двох тисяч фестивального люду, і кожен знайшов собі забаву до душі. Під час урочистого відкриття фестивалю було здійснено показові стрибки з трампліна. Діяли дві великі сцени: внизу – професійна сцена мистецької агенції Богдана Сташківа "Захід-шоу", і ще одна – угорі, на трамплінах, куди можна було дістатись канатно-крісельною дорогою. Фестивальна програма була дуже насиченою і цікавою. Виступали відомі музичні й вокальні гурти: "Звучі дочі", "Бурдон", "Віранда", "Рун", "Пропала грамота", "ТопорОркестра", "Петровичі", "Правиця", а також театр Києво-Могилянської академії під керівництвом Андрія Приходька, театр вогню "Руки Ра" та багато інших яскравих виконавців.

Усі три дні діяли виставки-продажі продукції пасічників, виробів майстрів народних ремесел, майстер-класи гончарів, флористів, ковалів, арт-галереї, художні майстерні. А що вже грибів можна було накуштуватись – то тут уже страв було таких, які неможливо зібрати навіть у єдиній кулінарній книзі. Своє вишукане куховарство демонстрували кращі ворохтянські заклади харчування: ресторан "Стара Ворохта" (директор – Василь Макійчук), кафе "Оксамит" (директор – Михайло Марків), та багато-багато інших. Варто зазначити, що якраз силами місцевих підприємців, при допомозі голови ОДА Миколи Палійчука, голови Верховинської РДА Петра Кермощука, сільського голови Ворохти Юрія Павлюка фестиваль вдалося перетворити із гарного задуму в незабутнє дійство.

Усіх вражень і не перелічити. Хто марив грибарством, мав унікальну нагоду у супроводі досвідчених місцевих мешканців зайнятись захоплюючим тихим полюванням. Можна було посидіти за горнятком духмяного напою у етнічній чайній, або спробувати страви вегетаріанської кухні. Була можливість натанцюватись донесхочу на дискотеках під високими карпатськими зорями. Навіть опанувати техніку афро-кубинських танців було нескладно – про це подбала перша і єдина в Україні танцювальна студія цих танців, офіційний партнер фестивалю (керівник – Катерина Плющ). Словом, усе переказати неможливо – там треба було бути…

Попри усі найкращі відгуки і незабутні враження, не обійшлося і без ложки дьогтю. Гала-концерт закривали яскраві і самобутні "Петровичі", яких глядачі довго не відпускали зі сцени. Це, мабуть, комусь не сподобалось, бо в розпалі їхнього виступу раптом на сцені вимкнули живлення. Пропало світло, зникло озвучення, обурено засвистіли глядачі. Ті, хто відповідав за сцену, повідомили, що діяли за розпорядженням свого вищого керівництва. Втім, це не зашкодило "Петровичам" ще кілька годин співати поза сценою, прямо перед захопленими глядачами, які оточили улюблений гурт тісним кільцем овацій і вражаючою підсвіткою запальничок, свічок, ліхтариків. Видовище було вражаюче!

На завершення слід не забути про товариство козаків, яке очолює Валерій Одайський. Усі три дні браві довгочубі хлопці забезпечували порядок і охорону фестивалю, та ще й демонстрували тонкощі козацьких бойових мистецтв.

– Не зважаючи на те, що ми як організатори трохи не допрацювали з рекламою фестивалю, він зібрав людей з усіх-усюд, з різних областей України, з Криму, – каже Микола Калганов. – Тож надалі ми врахуємо усі нюанси – з тим, щоби наш фестиваль став традиційним яскравим дійством, незабутньою подією в культурно-мистецькому житті краю.

Що ж, почекаємо свіжих грибів і зустрінемось на фестивалі наступного року.





Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі