друкувати


Діти вулиці: В Україні їх стало менше?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-15 04:12:39
В Україні суттєво зменшилася кількість дітей вулиці. Цьому посприяла державна програма з подолання дитячої бездоглядності, запевняють у Міністерстві сім'ї, молоді та спорту.

Зменшення дитячої бездоглядності фіксують у багатьох регіонах України. В інтерв’ю "Німецькій хвилі" начальник служби у справах дітей Львівської ОДА Володимир Лис підтвердив, що ситуація з безпритульністю, зокрема на Львівщині, значно покращилася. На це вплинуло кілька чинників.

Одним із них, на його думку, є суттєва державна фінансова підтримка людей, які беруть дітей під опіку чи то у прийомні сім'ї. Тож, охочих подбати про дітей, які залишилися без догляду, стало більше. Також, за його словами, позитивно вплинуло запровадження кримінальної відповідальності за втягування дітей у жебрацтво. Активізувалася робота соціальних служб, які ретельно відслідковують сім'ї з категорії ризику, каже Лис.

Водночас поменшало місць, де діти-вулиці полюбляти тимчасово перебувати: "Колись вони могли ночувати у комп’ютерних клубах. Тепер ми чітко це зупинили. З понад 70 клубів залишилося 22. Закрили всі колектори, горища опломбовані, підвали зачинено комунальними службами. У цьому питанні дуже допомагає церква і громадськість", - відзначає Володимир Лис.

На переконання міністра з питань сім'ї, молоді та спорту Юрія Павленка, в Україні подолано найгірші фази дитячої бездоглядності. Про це свідчить статистика, яку міністр оприлюднив представникам ЮНІСЕФ. 2005 року бездоглядних дітей було 42 тисячі, а вже у 2008 році кількість дітей вулиці зменшилася на десять тисяч, повідомляє Німецька хвиля.

Обговорити на форумі