друкувати


Як "оцінку" дасть нам НАТО

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-15 03:41:21
Вчора на базі Міжнародного центру миротворчості і безпеки, що розташований на Львівщині, розпочинається спільне українсько-американське командно-штабне навчання "Оцінка – 2009". Українсько-американське командно-штабне навчання "Оцінка-2009" є правонаступницею навчань серії "Репід Трайдент".

Враховуючи відсутність в цьому році правових підстав щодо допуску підрозділів збройних сил іноземних держав на територію України для участі у багатонаціональних навчаннях, було прийнято рішення переформатувати українсько-американське командно-штабне навчання "Репід Трайдент – 2009" в "Оцінку – 2009" і залучити до нього лише підрозділи Збройних Сил України з проведенням їх оцінки в рамках Концепції оперативних можливостей НАТО, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Таким чином, до навчання залучено до 400 військовослужбовців Збройних Сил України. Зокрема, зі складу 80-го окремого аеромобільного полку та 24-ї окремої механізованої бригади 13-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України, Академії Сухопутних військ, 95-ї окремої аеромобільної бригади, 12-го інженерного полку, окремого батальйону радіаційного, хімічного і біологічного захисту та 3-го окремого полку армійської авіації 8-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України.

Від збройних сил іноземних держав у "Оцінці – 2009" беруть участь група фахівців Збройних сил США у кількості до 30 осіб, 9 експертів НАТО для проведення оцінювання 1-го рівня відповідних підрозділів Збройних Сил України, а також по одному офіцеру від Бундесверу та Королівських Збройних сил Великої Британії. Усі представники збройних сил іноземних держав та НАТО прибули в Україну без озброєння та військової техніки.

Для забезпечення безпеки під час проведення навчання "Оцінка – 2009" залучено військовослужбовців Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, а для медичного забезпечення – сили та засоби Військово-медичного клінічного центру Західного регіону.

Керівництво навчанням "Оцінка – 2009", тематика якого передбачає виконання миротворчих завдань у складі багатонаціональних сил в операції з підтримання миру, здійснює заступник командира 8-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України генерал-майор В’ячеслав Назаркін.

Відсутність серед учасників навчання підрозділів збройних сил іноземних держав компенсуватиметься створенням відповідної тактичної обстановки, веденням бойових документів, радіообміну та виконанням інших заходів з підготовки і проведення миротворчої операції у відповідності до вимог і стандартів НАТО.

Крім того, в ході навчання "Оцінка – 2009" експертами НАТО буде проведено оцінку першого рівня підрозділів 8-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України. Зокрема, роти радіаційного, хімічного і біологічного захисту та інженерно-саперної роти 12-го інженерного полку. А українські офіцери, які пройшли підготовку та мають відповідні сертифікати, проведуть самооцінку 1-го рівня однієї з рот та штабу 13-го аеромобільного батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади 8-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України. Спільне українсько-американське командно-штабне навчання "Оцінка – 2009" триватиме до 19 вересня.

Обговорити на форумі