друкувати


15 вересня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-15 03:29:34
Японія відзначає Кейро-но-хі (свято вшанування старих, або День вшанування віку). В Японії відзначаються свята, пов'язані з віком. Одне з них - День вшанування віку (Keirou-no-hi, до 1966 р. – День літніх людей). Цього дня вітають всіх літніх людей.

Тим, кому виповнилося 100 років, від імені уряду вручають подарунки. Натепер вік більше як 8 тисяч японців становить 100 і більше років при середній тривалості життя в Японії 81 рік. Ще цього дня в 1971 році дванадцять канадців з міста Ванкувера створили екологічну організацію "Грінпіс" (Greenpeace). В цей час вони прямували до острова Амчитка на Алясці, щоб висловити свій протест проти проведення американцями ядерних випробувань на острові.

Цього дня в 1890 році народилася Агата Крісті. Перепробувавши всі заняття на світі і заживши світової слави, принаймні в одному з них, вона все ж таки продовжувала писати в анкетній графі "рід занять" - "заміжня пані", вважаючи це найточнішою відповіддю. Абсолютно щаслива, вона бажала всім жінкам відповідати на це питання так само.

Співачка, піаністка, медсестра, фармацевт, стенографістка, бухгалтер, скульптор, реставратор, фотограф і, нарешті, археолог (скарби, знайдені за її участі на розкопках в Іраку, поповнили зібрання Багдадського і Британського музеїв) – цей різнорідний список професій об'єднує те, що у всіх них в той або інший період свого життя пробувала самореалізуватися (і небезуспішно) королева детектива Агата Крісті.

"Вічне прагнення зайнятися не своєю справою не давало мені спокою; вважаю, без цього життя видалося б мені нудним", - так пояснює неперевершений майстер детективного жанру в своїй книзі "Автобіографія" причину своїх численних життєвих перипетій. Агата Крісті померла у 85 років, проживши довге життя, закручене незгірше найзаплутанішого із створених нею детективів.

Щодо власне писання, прийшла вона до цього далеко не відразу, вперше взагалі написавши на спір, розохочена старшою сестрою. Що характерно, вже домігшись неймовірного успіху, вона все ще сумнівалася у своїх літературних здібностях, рахуючи письменництво приємним хобі, чимось на зразок балощів на дозвіллі.

Православні: Антон, Іван, Руфіна, Федот, Феодосій.

Католицькі: Альбіна, Никодим.

Цього дня:

1917 Тимчасовий уряд проголосив Росію республікою. Були також узаконені розгром апарату поліції, арешт членів Ради міністрів, скасована каторга і заслання, оголошена політична амністія. Також було обіцяно ввести політичні свободи, скликати Установчі збори, але не встигли.

1921 Раднарком прийняв декрет про охорону здоров'я дітей.

1928 Досліджуючи один з видів цвілевого гриба, англійський мікробіолог Александер Флемінг виділив антибактеріальну речовину, яку назвав пеніциліном. Повідомлення про результати своїх досліджень він опублікував через рік.

1933 Генріх Ягода повідомив Сталіну про розкриття в Ленінграді "товариства педерастів". Були заарештовані понад 150 осіб.

1935 За законами Нюрнберга німецькі євреї були позбавлені громадянства. Державним прапором нацистської Німеччини було визнано полотнище з чорною свастикою в білому колі на червоному тлі. Свастику - стародавній символ родючості - ще в 1910 році запропонував як символ для всіх антисемітських організацій поет-націоналіст Гвідо Фон Ліст, а фашистська націонал-соціалістична партія Німеччини прийняла її як свою емблему.

1956 Почалися регулярні пасажирські польоти на турбореактивних літаках Ту-104.

1982 Всупереч протестам з боку Ізраїлю Папа Римський Іоанн Павло II дав у Ватикані особисту аудієнцію лідеру ОВП Ясиру Арафату.

1983 В Канаді заборонили рейси "Аерофлоту" на знак протесту проти інциденту із збитим над СРСР корейським літаком.

1993 Майкл Джексон вперше виступив у Москві.

2000 В Сіднеї відкрилися XXVII Олімпійські ігри.

15 вересня народилися:

1613 Франсуа Де Ларошфуко (1613-17.3.1680), французький письменник-мораліст, герцог і пер Франції, учасник Фронди. Мав вкрай песимістичні погляди на природу людини. Його улюблений афоризм: "Навіть наші чесноти суть приховані вади" ("Мемуари", "Максими").

1763 Жан Байі, французький астроном, лідер Великої Революції, мер Парижа.

1789 Джеймс Фенімор Купер (1789-14.9.1851), американський письменник ("Останній з могікан", "Звіробій", "Слідопит").

1894 Жан Ренуар (1894-12.2.1979), французький кінорежисер, син відомого художника-імпресіоніста, володар "Оскара" ("Велика ілюзія", "Марсельєза", "На дні", "Французький канкан").

1923 Михайло Танич, поет, автор пісень. Атестат зрілості Михайло Танич отримав 22 червня 1941. Учасник Великої Вітчизняної війни. Працював як автор пісенних віршів практично з усіма провідними вітчизняними композиторами і виконавцями ("Текстильный городок", "Черный кот", "Как тебе служится", "Ну, что тебе сказать про Сахалин", "Погода в доме").

1925 Кирило Юрійович Лавров, актор ("Мій лагідний і ніжний звір", "Стакан води", "20-е грудня", "Кольє Шарлоти").

1931 Руфіна Дмитрівна Ніфонтова (1931-28.11.1994), актриса ("Інтервенція", "Вам і не снилося", "Любов Ярова").

1941 Юрій Норштейн, мультиплікатор ("Їжачок в тумані"), повідомляє forUm.

Обговорити на форумі