друкувати


День українського кіно минув - проблеми залишилися

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-15 03:11:44
День українського кіно вже минув, але питання та проблеми з ним пов’язані залишилися. В Коломиї вони стоять дуже гостро та завжди актуально. Журналісту Коломия ВЕБ Порталу вдалося поспілкуватися з мером міста Коломиї Юрієм Овчаренком (на фото).

Працівники єдиного ще жевріючого кінотеатру "Джерело" та просто мешканці міста закидають масу докорів на адресу влади. Не рідко і лунають звинувачення у тому, що "Джерело" притримують для своїх особистих цілей.

Історичними мірками ще зовсім недавно в Коломиї діяло чотири кінотеатри, а сьогодні ми маємо плачевну картину занепаду. Хіба ж люди не хочуть більше дивитися кіно на широкому екрані? Чи Коломия недостатньо велика, щоб мати свій кінотеатр? Думаю, що ні.

На думку Юрія Івановича, похід в кінотеатр – це подія для всієї сім’ї, але на сьогодні ми, на жаль, позбавлені такої можливості. Винних в цьому можна шукати довго. Мабуть починати треба ще з початку дев’яностих років минулого вже століття. Винні – ми всі без винятку. Те, що ми сьогодні не маємо кінотеатру – це показник того, що не дбаємо про розвиток своєї свідомості та духовності. Щоправда серед сучасних кінострічок мало є таких, які дійсно можна переглянути з дітьми і духовно збагатитися. В першу чергу всі думають про гроші, коли пишуть сценарії. А як же про них не думати, коли без них не можна вижити в сучасному суспільстві. Мистецтво залишається завжди за бортом.

Міський голова при постійній нестачі коштів все ж надіється, що в найближчому майбутньому в одному з приміщень кінотеатрів знову зберуться люди для перегляду кінофільмів. Він зазначає, що це справа не одного місяця, тому що в першу чергу потрібно знайти надійного інвестора, який з усією відповідальністю перед громадою, вдихне життя в будівлі, які колись називалися кінотеатрами. Міська влада зацікавлена втому, щоб пошвидше в місті почав діяти кінотеатр, адже це ще один платник податків, буквально, джерело, яке стабільно наповнювало б казну міста.

– Навколо кінотеатру "Джерело" є багато думок, про те що там відбувається, я коротко поясню. 2008 року рішенням 31 сесії міської ради дали дозвіл на проведення некомерційного конкурсу по передачі в оренду "Джерела" без зміни цільового призначення. Після того двічі оголошували конкурс, але він не відбувався, тому що всі претенденти, які зверталися, бажали лише частково задіяти частину приміщення. На моє переконання, нам не можна помилитися у виборі орендаря, – зазначає Юрій Іванович. – Це має бути поважна комерційна структура. За попередніми розрахунками для відновлення кінотеатру потрібно вкласти туди 350-500 тис. євро (ремонт будівлі, нові крісла, звук...). А в сучасних умовах знайти такого грошовитого інвестора не вдається.

Десь бувають закиди, що сьогоднішня міська рада нашого скликання хоче перешкодити якомусь інвестору, але як таких і нема. Ми звертаємося до багатьох установ. Зокрема, до директора кінотеатру "Люм’єр" пані Лідії Шкрібляк. Я особисто з нею зустрічався там в кінотеатрі, розповів їй про можливість оренди і ми обмінялися телефонами. Я її запрошував до участі в конкурсі, але вона не відгукнулася. А ті закиди, що був керівник "Люм’єра" і десь його відправили з кабінету – це не так, – додав мер.

Працівники кінотеатру "Джерело" зараз знаходяться у глухому куті, тому що їм відмовлено міською радою у дотації, тому що цього року бюджет виявився проблемним. Влада не змогла допомогти й іншим заходам, які проводилися, матеріальною підтримкою. Ті гроші, які виділялися для кінотеатру не можуть йому ніяк допомогти, терміново потрібен інвестор.

Зараз гаряче ведуться обговорення про те, як привабити найкращого інвестора. Юрій Іванович розповів, що він повинен бути впевненим на 100% відсотків, що кінотеатр залишиться ним і надалі, тому що наше правове поле на сьогодні досить диряве і залишає бажати кращого. Нам торгових центрів в місті вже вистачає і хочеться, щоб будівля служила всім людям. Тому обговорювалася можливість перетворити "Джерело" у мистецький центр чи виставковий зал. "Ми не маємо права просто продати будівлю, хоча ця думка також виникала. Щоб зберегти, можливо, варто і продати. Те, що ми думки говоримо вголос – це не означає, що ми для когось вже ГОТУЄМО, – пояснює міський голова. – Ми хочемо прийняти найраціональніше рішення, яке би задовольняло би всіх."

Є ще будівля колишнього кінотеатру Мирослава Ірчана. Там можливо відновити кінозал, але то вже приватна власність і міська влада не має важелів, щоб якось вплинути на це. Потенційних інвесторів звісно бентежить можливе відродження кінотеатру Ірчана, тому знизяться прибутки. На думку мера раніше 4 кінотеатри успішно вживалися, то сьогодні два могли би процвітати.

Поки виникають різноманітні сумніви та побоювання, місто і надалі живе без кінотеатру.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі