друкувати


Цікаво знати: Чому при кипінні виникають бульбашки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-15 02:59:30
Кожного дня одні і ті ж самі клопоти, які часом переростають у буденність. Дії починають виконуватися на автоматизмі. Але якщо на мить зупинитися і задуматися над тими речами і процесами, які нас оточують, виникає маса питань.

Зранку заварюючи собі чай, чомусь згадалися шкільні роки і вчителька фізики, яка розказувала багато цікавого. Зокрема, про процес кипіння води. Чому скільки б вода не кипіла і при будь-якій інтенсивності температура її завжди становить 100 °С? Чому на дні посудини з водою при кипінні виникають бульбашки?

Вся справа в навколишньому тиску, який, до речі, не дає нам полетіти. При ньому вода не може досягати більшої температури. Якщо підняти зовнішній тиск, то температура кипіння води буде більшою від 100°С . В горах вода кипить при нижчій температурі за 100 °С (атмосферний тиск із збільшенням висоти над рівнем моря зменшується), тому не варто з собою брати продукти, які готуються при високій температурі.

Кипіння при вищій температурі приводить до того, що вода може існувати лише в газоподібному стані. Чим більше ви грієте воду, тим інтенсивніше виділяється пара, але якщо міцно закрити кришку, то можна досягти вищого тиску і відповідно температура води і пари дещо зросте.

Щодо другого питання, то з цим все просто. Дно посудини з водою прогрівається до 100°С і при цьому вода переходить в газоподібний стан і пара піднімається на поверхню, утворюючи гарні бульбашки.

Життя навколо дарує безліч загадок, які вже давно розв’язані відомими вченими. Нам залишається лише деколи просто поцікавитися.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі