друкувати


Покликання — рятувати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-15 12:14:37
Уже другий рік поспіль 17 вересня відзначають своє свято рятувальники, представники однієї з наймужніших професій. З цього приводу — святкове інтерв’ю з начальником Коломийського управління ГУ МНС Ігорем ВАЦИКОМ.

— З якими успіхами коломийські рятувальники відзначають професійне свято?
— Приємно, що наш підрозділ — один із кращих не тільки в області. Усі більш як 80 працівників — справжні фахівці, здатні і захистити, і врятувати. Також потужні пожежні команди діють у Гвіздці, Печеніжині, Спасі. Престиж нашої професії зростає, до нас приходять гарні, надійні хлопці, здатні з усією відповідальністю нести горде звання рятувальника. Наші успіхи — це не тільки суто професійні показники. Торік ми посіли перше місце в області серед інших підрозділів у спартакіаді з різних видів спорту. Цього року наші спринтери вибороли обласну першість з легкоатлетичного кросу. Наш підрозділ також визнано лідером конкурсу "Кращий за професією", де першість у різних категоріях здобули: "Кращий начальник караулу" — Максим Стребко, "Кращий командир відділення" — Ярослав Ковбаснюк, "Кращий пожежний" — Юрій Федюк, "Кращий водій" — Сергій Мензат.

— Що потрібно для того, аби стати рятувальником?
— Насамперед, треба бути готовим у будь-яку мить прийти на допомогу. Тут не обійтися без доброї фізичної підготовки, міцного здоров’я, психологічної стійкості до різних нестандартних ситуацій, з якими можна зустрітись під час наших неспокійних буднів. Фаху рятувальника можна набути на курсах первинної пожежної підготовки в Івано-Франківську, а підвищити кваліфікацію — у Вінницькому вищому професійному училищі. Середній і старший начальницький склад служби цивільного захисту готують вищі навчальні заклади у Львові, Черкасах, Харкові.

— На що опираєтесь у своїй роботі, хто вам допомагає?
— Величезну допомогу надає нашій службі районна влада, особисто голова РДА Михайло Вінтоняк, голова районної ради Дмитро Неміш. З розумінням ставиться до наших проблем і міська влада, добра співпраця налагоджена з силовими структурами. У своїй роботі опираємось на досвід ветеранів, з якими підтримуємо тісні дружні контакти. У нас створено першу ветеранську організацію, яку очолює ветеран пожежної охорони з більш як 30-річним досвідом Євген Просяник. Завжди цінуємо поради учасників війни Юрія Козьменка з Печеніжина і Семена Бальція із Гвіздця, чорнобильців-ліквідаторів Василя Сем’юка з Дебеславців і Михайла Федюка з Рунґур. Частий і бажаний гість у нас — багаторічний керівник підрозділу, мій попередник Манолій Маник. Маємо вже свої династії — син Василя Сем’юка Анатолій гідно продовжує батькову справу. А рятувальник Михайло Тодорів передав усі свої знання і вміння синові Михайлові, який теж працює у нас. Докладаємо максимум зусиль для того, аби наші ветерани не почувались забутими, запрошуємо їх на свої свята, проводимо різні зустрічі, заохочуємо преміями і подарунками. А головне — радимось із ними.

— Як збираєтесь святкувати?
— На урочистості зберемо усіх, хто раніше і тепер носить горде звання рятувальника. На території підрозділу влаштуємо День відкритих дверей з показом пожежної техніки і рятувального обладнання. Користуючись нагодою, хочу щиро привітати усіх колег, колишніх працівників, особовий склад із професійним святом і побажати їм усіх гараздів!

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі