друкувати


Володимир Цибулько: Підірвана репутація гривні вдарила по всіх

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-14 11:54:57
Проблему Нацбанку необхідно вирішувати комплексно, починаючи з перегляду закону "Про НБУ", а не звільнення керівництва, вважає політолог Володимир Цибулько.

"Підірвана репутація гривні вдарила по всіх: по опозиції, по уряду, по всій правлячій когорті. Зараз намагаються якось все це вирівняти. І той, хто зможе очолити процес по реабілітації НБУ і реабілітації гривні і зробити його прозорим, зможе і сформувати порядок денний для країни на наступний рік", - відзначає політолог, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

На погляд Цибулька, голова НБУ надто морально застарів, але навіть, якщо замінити Стельмаха, проблема залишиться. "Стельмах – людина без позиції і характеру. Останні операції НБУ з підтримки гривні виглядали просто примітивним грабунком резервів Нацбанку, а окремі дії взагалі декваліфікували всю управлінську касту. Але відставка Стельмаха ситуацію не виправить. Проблему необхідно вирішувати комплексно: переглядати закон "Про НБУ", і т. д. Потрібна революція, коли еволюція не допомагає", - підкреслює експерт.

На його переконання, якби зараз президент взяв на себе відповідальність за радикальну перебудову Нацбанку, він міг би значно зміцнити свою репутацію в очах українців, але безвольність і безпорідність навряд чи дозволять це зробити.

Відставку Олександра Савченка, експерт не вважає кроком виключно егоїстичним. "Савченко - людина для "нацбанківського патріархату" доволі молода і прогресивна. І сьогодні він рятує не тільки власну репутацію, а й власну перспективу. Бути співвідповідальним за настільки непрофесійні дії – спалювати власну перспективу, а як професіонал він ще багатьом може знадобитись. Крім цього, прикривати непрофесіоналізм можна до певної межі, і своєю відставкою заступник голови Нацбанку показав, наскільки запущена ситуація в НБУ. Така позиція доволі чесна", - підкреслює експерт.

Обговорити на форумі