друкувати


GPS-діти: Догляд через космос

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-12 10:04:52
Нові технології мають полегшити життя батьків. Так вирішило керівництво однієї з охоронних фірм у Люксембурзі, запровадивши цього року технологічну новинку – засіб для пошуку зниклих дітей за допомогою супутника.

Цього тижня в Люксембурзі добігає кінця відомий ярмарок Schueberfouer, що проводиться щороку. Захід особливо полюбляють дітлахи, адже тут можна покататися на майже 200 атракціонах та поїсти солодощів. Утім, для батьків Schueberfouer дуже швидко може перетворитися на справжнє випробування, особливо, якщо їхня дитина загубиться у величезному натовпі відвідувачів. Саме тому одна з охоронних фірм у Люксембурзі запропонувала батькам невеликий пристрій, який можна взяти на прокат і вдягнути малечі на шию.

Тоді, якщо батьки повідомлять охоронцям про те, що дитина загубилася, охоронна фірма отримає сигнал небезпеки. Пристрій працює за принципом систем GPS в автомобілях. "У цей момент включається мікрофон, і ми можемо говорити з дитиною. Причини того, що з'явиться сигнал небезпеки, можуть бути доволі банальними. Приміром, дитина подумала: "Піду-но я на інший бік вулиці й подивлюся, що там відбувається". Може бути, що дитина справді загубилася чи, в гіршому випадку, її викрали. Але я сподіваюся, що такого не станеться", - розповідає Жоз Розер з охоронної фірми.

За словами Розера, для батьків така послуга є зручною й абсолютно безкоштовною. Водночас критики нововведення побоюються, що, використовуючи нову послугу, батьки надто покладатимуться на техніку і будуть недостатньо пильними. Ініціатори ж нової системи наголошують, що користування новим пристроєм має полегшити догляд за дітьми, але в жодному разі не може його замінити.

"Ми не вказуємо батькам, що вони неодмінно мають так робити. Ми просто хочемо зосередити їхню увагу на цьому. Сотні батьків почали нам писати та дзвонити, дякуючи за таку добру справу", - каже Піт Давід, відповідальний за проект від мерії Люксембурга.

Багато питань до нової системи виникло й у спеціалістів. Приміром, у Бартека Кострцева з комп'ютерного клубу "Хаос", який протестував цей електронний пристрій. Спочатку члени клубу взяли новинку напрокат під виглядом звичайних відвідувачів, потім пішли гуляти ярмарком та в самій гущавині натовпу вимкнули пристрій. Але ніякої реакції охоронців після цього не було.

Бартек Кострцев виявив і інші недоліки нової системи. "Протягом двох годин ми з'ясували, що також інші люди можуть прослуховувати пристрій, якщо вони знають спеціальний код, його дуже легко вирахувати". Тому, на думку членів комп'ютерного клубу, якщо дитина просто загубиться, такі пристрої можуть стати в нагоді. Утім, якщо йтиметься про викрадення, перше, що зробить злочинець, це вимкне пристрій або ж просто його залишить посеред ярмарку. Так що тут нові технології навряд чи допоможуть, повідомляє Німецька хвиля.

Обговорити на форумі