друкувати


"Щоденник мігранта": досвід пізнання нової країни

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-12 10:00:09
Чеська громадська організація "Європейська контактна група", яка допомагає мігрантам з різних країн, підготувала і випустила нову публікацію під назвою "Щоденник мігранта".

На її сторінках надруковані історії восьми прохачів притулку, які розповідають про особистий досвід, пов'язаний з життям в новій для них країні. При цьому мігранти відверто діляться радістю з приводу успіхів, але й відкрито говорять про труднощі, свої надії й розчарування, повідомляє "Радіо Прага", повідомляє UKRGAZETA.cz.

Публікація є частиною нового проекту "Європейської контактної групи" під назвою - "Пізнай свою нову країну". Таким чином, організатори проекту безпосередньо від мігрантів дізнаються про їх досвід інтеграції в Чеській Республіці. В автобіографічному щоденнику іноземці часто згадують про причини від'їзду з рідної країни, і пояснюють при цьому, чому вибрали саме Чехію.

Друга мета проекту полягає в бажанні розповісти про життя мігрантів чеському суспільству. Адже ця публікація призначається для широкої чеської громадськості - зауважує з приводу виникнення "Щоденника мігранта" Ганна Візнерова, лектор та координатор соціологічних досліджень громадської організації "Європейська контактна група".

У книзі, зокрема, опубліковані оповідання двох чоловіків, які залишили Україну з економічних причин. Один з них - молодий, освічений чоловік, який не зміг знайти роботу за фахом і, як він сам пише, "хотів жити в більш демократичній країні". Другий чоловік поїхав виключно з економічних причин, тому що не міг прогодувати сім'ю. При цьому учасники проекту не приховують ті труднощі, з якими їм довелося зіткнутися в новій країні.

Наприклад, в оповіданні Сергія, мігранта з України, акцентується увага на так званій "клієнтській системі" (нелегальному працевлаштуванні) - явище, яке досить поширене в Чехії. На власному прикладі Сергій розповідає, як через брак інформації він виявився повністю залежним від свого "клієнта" - нелегального роботодавця.

Спочатку в проекті мала брати участь більша кількість мігрантів, але не всім вдалося подолати різні побоювання, а також недовіру. Але ті, хто погодився брати участь у проекті, надалі вельми позитивно оцінили роботу над "Щоденником мігранта". Публікація цікава й тим, що в ній про досвід інтеграції до суспільства розповідають і сімейні пари, що дозволяє відчути різницю у сприйнятті чоловіків і жінок.

Обговорити на форумі