друкувати


12 вересня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-12 09:24:28
Кабо-Верде сьогодні відзначає Національний день. А в 1990 році підписано угоду про об'єднання Німеччини. Угода про остаточне врегулювання відносно Німеччини була підписана міністрами закордонних справ СРСР, США, Великобританії, Франції, НДР і ФРН. Угода припинила дію прав і відповідальності чотирьох країн щодо Берліна та Німеччини і пов'язаних з ними угод.

Цього дня 1941 року Сталін видав наказ про створення загороджувальних загонів.

Про дійсну роль загороджувальних загонів досі сперечаються сучасні історики. Хтось стверджує, що вони розстрілювали відступаючі війська, а хтось навпаки доводить, що саме добре озброєні загородзагони були останнім оплотом, стримуючи німецький наступ.

По суті, існувало три види загороджувальних загонів - армійські, створені особливими відділами НКВС, а також ті, які формували територіальні управління НКВС. Їх функції багато в чому перетиналися, але багато в чому і відрізнялися один від одного. Армійські закордонзагони займалися власне припиненням відступу діючих частин. Саме в їх завдання входило виявлення панікерів і їх розстріл перед шеренгою. Загороджувальні загони НКВС якраз роботою з частинами були зайняті менше. Вони наводили лад у тилу, розшукували дезертирів, повертали їх в частині, ловили диверсантів і мародерів, знищували бандитів і взагалі забезпечували нормальну роботу тилу - охороняли комунікації, дороги, лінії зв'язку, штаби, госпіталі, інші служби.

Православні: Олександр, Анікей, Арсеній, Гаврила, Григорій, Данило, Євстафій, Єфрем, Іван, Макар, Никодим, Павло, Сава, Спиридон, Христофор, Яків.

Католицькі: Марія.

Цього дня:

1504 Христофор Колумб у ході четвертого, останнього, плавання вирушив з Америки до Іспанії.

1643 Вперше в контракті Блискучого театру згадується ім'я актора Жана-Баптиста Поклена (майбутнього драматурга Мольєра).

1695 Євреї Нью-Йорка звернулися до губернатора з проханням введення свободи віросповідань.

1799 Шейха Дербента (Азербайджан) Алі-хан прийнято в російське підданство.

1832 (30 серпня за ст. ст.), У Петербурзі на Дворцовій площі в честь перемог над Наполеоном встановлена Олександрівська колона заввишки 47,5 м. Рівно через два роки відбулося її урочисте відкриття.

1898 Відкрито Київський політехнічний інститут.

1934 Латвія, Литва і Естонія утворили політичний союз. Підписана в Женеві угода ввійшла в історію під ім'ям Балтійської Антанти.

1985 Луцьк нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора.

2002 Президент США Джордж Буш оголосив про намір Сполучених Штатів знову стати членом ЮНЕСКО, зі складу якої вони вийшли 18 років тому.

12 вересня народилися:

1897 Ірен Жоліо-Кюрі (1897-17.3.1956), французький фізик, що відкрила штучну радіоактивність, Нобелівський лауреат 1935 року.

1921 Станіслав Лем, польський письменник-фантаст ("Соляріс", "Голос Неба", "Мир на Землі", "Вторгнення з Альдебарана").

1929 Леонід Менажер, режисер ("Заповіти професора Доуеля", "Нікколо Паганіні").

1933 Тетяна Василівна Вороніна, актриса театру і кіно, художній керівник МХАТ ім. Горького, народна артистка СРСР ("Три тополі на Плющисі", "Старша сестра").

1944 Володимир Співаков, скрипаль, керівник ансамблю "Віртуози Москви".

1961 Мілен Фармер, французька співачка, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі