друкувати


В Коломиї обговорювали зміни до Конституції

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-11 05:59:10
Коли людина прагне до знань, вона працює над собою. Підвищується її професійний рівень і, відповідно, збільшується продуктивність праці. Саме над такими завданнями працює весь робочий апарат Коломийської міської ради.

Вчора о 16 год. в приміщенні зали засідань в міській раді відбулося навчання працівників ратуші, організоване міським виконавчим комітетом згідно плану роботи. Такі збори проводяться раз на місяць в другий четвер з початку скликання. На них були присутні керівники та спеціалісти всіх відділів та управлінь. Своєрідна лекція тривала близько години, а слухачі уважно вловлювали всю інформацію, оскільки за тиждень треба буде висловлювати свою думку про почуте та опрацьоване.

Андрій Грицан, керуючий справами виконкому, розповів, що спочатку скликання обговорювали питання, які стосувалися законів про місцеве самоврядування, організації відділів та управлянь, регламентів їх роботи та інше. На кожен місяць в плані навчання робочого апарату вказана тема, крім того ще виникають актуальні питання.

Цього разу на порядку денному стояло два питання: "Обговорення проекту закону "Про внесення змін до Конституції України" та "Про державний реєстр виборців".

Перше питання, якраз, відноситься до актуальних, бо Президент України вніс його на розгляд та всенародне обговорення лише 25 серпня. Всі органи виконавчої влади та органи самоврядування повинні донести до широкого кола громадян зміни до Конституції України, які пропонуються Віктором Ющенком. Було видано розпорядження міського голови про створення робочої групи по організації обговорення цього проекту в Коломиї. Керує цією групою Ігор Граділь, секретар міської ради, а його заступником є Андрій Грицан, туди також включені фахівці (історики, юристи) та керівники відділів та управлінь.

Владислава Торос, головний спеціаліст юридичного відділу, коротко розповіла про головні штрихи проекту закону та запропоновані зміни до Конституції України. Вони, на думку Президента, обумовлені станом сучасного суспільства і політичного процесу в державі, виявленням недоліків в сучасній Конституції України та необхідністю внесення поправки до них. В проекті закону збільшується захист прав людини загалом, пропонується також змінити адміністративно-територіальний устрій України. Для збільшення можливостей для народного волевиявлення Президентом пропонується, крім виборів та референдумів, запровадити Інститут народної законодавчої ініціативи.

В проекті нової Конституції зазначено, що законодавча ланка зазнає значних змін, у випадку її прийняття. Навіть Верховну Раду Президент пропонує перейменувати на Національні Збори України, але чи вплине це на ефективність її роботи? Український парламент можливо буде двопалатним: палата депутатів та сенат. Нововведення також торкаються і судової гілки влади.

Так як ми з кожним днем наближаємося до виборів, то ще одним питанням порядку денного було "Про державний реєстр виборців". Петро Данилейчук розтлумачив для присутніх значення терміну "реєстр виборців", як він формується і функціонує, та розповів про проблеми, які побутують в цій ланці на теренах нашого міста. Часто буває, що люди купують квартири, в яких є прописані люди, потім виникають проблеми. Тому, щоб уникнути їх пропонується звертатися в міську раду та вже від тепер уточнювати дані про себе. Це можна зробити, завітавши в Коломийську міську раду в 32 кабінет, або зателефонувавши за телефонами 20273 та 22584. Виникають також труднощі з назвами вулиць, які милозвучними словосполученнями звучать звідусіль, а при створення реєстру виборців – це головний біль, тому що автоматизована система неправильно формулює назву вулиці, яка складається з кількох слів. Окремою проблемою є уточнення адрес людей, які виїхали за межі держави, а таких, як відомо, є чимало.

Центральна виборча комісія до 31 серпня повинна була розіслати іменні повідомлення всім виборцям, але їх і досі нема. Є надія, що до кінця вересня кожен отримає підтвердження своєї участі у виборах.

Домашнім завданням для всіх присутніх було ознайомитися ще раз із проектом закону "Про внесення змін до Конституції" та розповісти сусідові і не тільки про запропоновані зміни, а також про чинне законодавство "Про державний реєстр виборців" та його основні положення. За тиждень побачимо хто найстаранніший працівник у міській раді.



Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі