друкувати


Хто проти суду над Дем’янюком

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-11 05:38:55
У Німеччині процес над Іваном Дем’янюком, якого підозрюють у нацистських злочинах під час Другої світової війни, почнеться не раніше листопада. Українці в Мюнхені хочуть організувати протести.

Як повідомив у четвер суд у Мюнхені, рішення про відкриття провадження буде ухвалене в кінці вересня, а можливо й пізніше. Німецька юстиція підозрює Дем’янюка в причетності до вбивства тисяч євреїв у нацистському концтаборі "Собібор" у Польщі. Сам підозрюваний це заперечує. Кілька місяців тому Дем’янюка, який народився в Україні, а після війни жив у США, було депортовано зі Сполучених Штатів до Німеччини. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Іван Дем’янюк нині перебуває у слідчій в’язниці "Штадельгайм", одиночній медичній камері. У цій тюрмі у Мюнхені у 1922 році був на короткий час ув’язнений Адольф Гітлер. У Дем'янюка – рак, але медики кажуть, він може постати перед судом, щоправда слухання можуть тривати не більше 90 хвилин протягом дня. Процес почнеться восени.

Один з активістів Союзу українських студентів в Німеччині Павло Бішко вже понад 5 років мешкає у Мюнхені. Він розповів "Німецькій хвилі", що у місті є ініціативні українці, які хочуть організувати протести проти суду над Дем’янюком, адже чимало українців за кордоном переконані, що підозрюваний у вбивствах в нацистському концтаборі Собібор на території Польщі в 1943 році – невинний. Бійця Радянської Армії Івана Дем'янюка взяли в полон, після чого, як підозрюють, він опинився на території табору. Там в газових камерах було страчено близько 800 тисяч євреїв та ромів.

Німець українського походження Володимир Богашевський живе у Мюнхені вже 36 років. Він вважає, що справа вигідна для політичних спекуляцій: "За тим є політичні інтереси, щоби імідж України знищити чи представити негативним, мовляв, українці були колаборантами і брали участь у вбивствах". Богашевський каже, про такі факти відомо, але було небагато таких українців, більшість, як він каже, боролись тоді за самостійність України чи проти фашизму. Водночас Богашевський наголошує: "ЯкщоДем’янюк винен, мусить бути притягнений до відповідальності й вік не грає ролі, бо це страшні закиди. Є питання чи в нього є здоров’я, чи його можна ще судити, щоби він був у стані серйозно і справедливо відповідати".

З ним погоджується й українка, що близько 7 років мешкає у Мюнхені, Наталя Кузевич: "Якщо є такі підозри, то потрібно розслідувати, незважаючи на вік. Можливо й через 50 років докопатись до правди". Злочин не має віку і національності – додає житель німецького міста Олег Козлинець. Він нині працює над книгою "Українські теорії нації та націоналізму у ХХ столітті". Козлинець підкреслює, що і в України є проблеми щодо порозуміння на тему УПА і Радянської армії: "Ми маємо брати приклад у німців і французів, які так само стояли один проти одного. А сіли спокійно, визначили помилки й вибачили один одному. Подивились на історію, така, яка вона була і живуть далі. Треба жити майбутнім", повідомляє Німецька хвиля.

Обговорити на форумі