друкувати


Роки беруть своє

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-11 05:20:58
Схоже, бажання заспокоїти виборця штовхає главу українського Кабміну на жахливі обмовки. Не встигли її однопартійці зареєструвати в Раді Проект закону щодо місцевих виборів в 2010 році, як Тимошенко звела паніку міськрад нанівець: мовляв, вибори будуть роком пізніше. Щоправда, законопроект той із парламенту нікуди не подівся.

За день до промови Тимошенко, тобто минулої п’ятниці, юристи двох найбільших фракцій у парламенті Андрій Портнов та Олександр Лаврінович виступили з ініціативою, яка миттю змусила поблідніти величезну армію народних обранців по всій країні: провести вибори міських рад, міських, сільських та селищних голів вже у травні 2010 року.

За словами бютівського юриста, у 2010-ому добігає кінця останній рік повноважень обраних у березні 2006 року рад і голів. Адже на момент їхнього обрання норма конституційних змін про 5-річний термін ще не набула чинності. Разом з тим, Портнов заспокоїв, що ніхто не чіпатиме обраних позачергово, а після виборів у травні 2010-го нарешті вступить у силу "п’ятирічка".

Насправді, про наміри колег з печерських пагорбів реалізувати щось подібне було відомо на місцях ще півроку тому. Зокрема, на одному зі своїх засідань Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування прийняв рішення про місцеві вибори у 2010 році та розіслав по регіонах. Хоч документ носив протокольний характер, гамір здійнявся чималий.

У документі йшлося про зміст ст.141 Основного Закону, яка дійсно підтверджує 5-річний строк повноважень, але із суттєвим зауваженням: норма набирає чинності з дня набуття повноважень Верховною Радою, обраною у 2006 році, себто з 25 травня, на чому наголосили в пояснювальній записці активісти з ПРіБЮТ. Відтак, вибори повинні пройти наступного року.

Першим, кому увірвався терпець, був Леонід Черновецький – один з перших кандидатів на "виліт" з мерського крісла. З його ініціативи Київрада звернулася до Конституційного Суду за тлумаченням. У червні було оприлюднене офіційне рішення, за яким мер отримав чотири, а його рада п’ять років. З приводу долі решти суд поки мовчить.

"Вердик Контитуційного Суду змішав усі карти щодо строку повноважень місцевих рад і голів обраних на чергових та позачергових виборах, тому зараз сказати, як воно буде дуже важко", – сказав "Гарту" Юрій Ключковський, заступник голови Комітету з питань держбудівництва та місцевого самоврядування.

Натомість, проти завуальованих тлумачень виступає голова Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко. "Чергові місцеві вибори мають відбутися в 2011 році і крапка, – відрізав експерт. – Дехто посилається на те, що певні норми Конституції не почали діяти з 1 січня 2006 року. Але це абсурдне тлумачення, тому що неможливо вибірково сказати, що одне діє, а інше не діє. Тоді взагалі жодне з положень конституційних змін не діє для тих органів, які були сформовані до того як вони набрали чинності".

Вже наступного дня після заяви Портнова добряче "похитнула" ясність Юлія Тимошенко. Під час установчого з'їзду Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад, прем’єр пообіцяла присутнім ще рік безтурботного життя.

"Я думаю, що всі ви переймаєтеся темою, коли будуть наступні вибори. І, як завжди, верховна, державна влада про вас добре подбала. Всі при владі знаходяться по п’ять років, а вас вирішили міняти часто та інтенсивно, кожні чотири роки. Саме тому ми внесли проект змін до Конституції, щоб можна було всі гілки влади обрати в 2011 році, на п’ять років, як це і належить", – заявила прем’єр-кандидат і зірвала чергові овації. Довірливі селяне ще не знали, що жодного подібного документу в парламенті зареєстровано не було.

А от вже у вівторок проект конституційних змін щодо виборів в 2010 році стояв у порядку денному. Однак Рада так і не запрацювала, відтак направити документ до Конституційного суду не вдалося. Що ж все, як у рекламі: вона працює, вони блокують. Тобто буде на кого звалити чергову невиконану обіцянку, хоча, можливо, пощастить, повідомляє Гарт.

Обговорити на форумі