друкувати


Оборона про всяк випадок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-11 03:30:40
Президент Ющенко зініціював перевірку обороноздатності України. Це не відповідь новому російському закону, кажуть на Банковій.

У середу Президент України підписав указ про перевірку організації територіальної оборони країни. Це сталося, як одноголосно відзначили оглядачі, надвечір того ж дня, коли Державна Дума РФ підтримала зміни до закону про оборону, якими затвердила в першому читанні дозвіл на використання російської армії за межами своєї держави.

Віктор Ющенко, отже, доручив здійснити інспекційну перевірку територіальної оборони України та створити задля цього спеціальну інспекційну комісію. Голові секретаріату Президента Вірі Ульянченко належить за три дні затвердити персональний склад інспекторів. За відсутності міністра оборони голова новостворюваної комісії має визначити структурні підрозділи ЗС, які підлягатимуть перевірці, і до кінця місяця, вже за результатами інспекційного огляду скласти звіт Президенту. Перевірки, згідно з документом, мусять початися вже 15 вересня.

Заступник секретаря РНБО Степан Гавриш у розмові з інтернет-виданням "Українська правда" рішуче відкинув будь-який зв’язок означеного указу Глави держави з думським документом. Однак зауважив, що ініціатива президента РФ Медведєва про можливість використання регулярних частин російської армії за кордоном "стане предметом обговорення" на засіданні Ради нацбезпеки та оборони України. Адже "ця ініціатива спрямована не на підвищення обороноздатності Росії, а на зменшення боєздатності тих держав, де є російська військова присутність", сказав Гавриш, прозоро натякаючи на наш Крим. Як висновок, наголосив він, "у Радбезі впевнені, що тепер необхідно виробити концепцію стратегії реформування Збройних сил України з урахуванням усіх загроз, що будуть оцінені як найбільш небезпечні для України".

Нагадаємо, що в Москві ідею Медведєва про використання ЗС Росії за межами рідної держави зустріли одностайно — за поправки до закону проголосували всі 448 депутатів Думи, присутні в залі, констатує РІА "Новості". Співдоповідач із цього законопроекту, голова комітету Держдуми з оборони Віктор Заварзін зазначив, що "сучасні війни і збройні конфлікти носитимуть короткочасний характер, тож будь-яке зволікання в ухваленні рішень щодо застосування ЗС Росії завдаватиме шкоди обороноздатності й престижу Росії, а також безпеці російських громадян, де б вони не перебували". Звернімо увагу на пасаж про "безпеку російських громадян", які перебувають деінде, але не на теренах батьківщини, тобто це повторює мотиви застосування війська під час конфлікту в Південній Осетії.

МЗС Росії не коментує нюанси даної законотворчості. Як сказав учора на брифінгу офіційний представник зовнішньополітичного відомства РФ Андрій Несетеренко, відповідаючи на питання УНІАН, "закон ще має бути схвалений в останньому читанні, потім набути чинності... Давайте дочекаємося, коли цей документ набуде повну юридичну силу, а тоді вже можна буде говорити про те, де і як його можна буде застосовувати".

Автор: Сидір ЗЛАЗЬ, "Україна молода"
Обговорити на форумі