друкувати


Уряд заганяє великі підприємства у безвихідь

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-09-11 03:00:23
Компанії з іноземним капіталом "Українська побутова техніка", що в Івано-Франківську не відшкодовують ПДВ з початку року. Боргують майже 9 млн грн.

За словами директора підприємства Галини Римарук, також ще повністю не повернули податок на додану вартість із 2008 та 2007 років. "Підприємство ще своїх обігових коштів немає, і ці кошти не постачальників, а те що ми заплатили у державний бюджет на митницю, – розповідає пані Римарук. – Ми імпортуємо комплектуючі і відповідно тільки одержуємо їх відразу платимо ПДВ. Навіть сто відсотків підтверджених сум нам не повертають".

Керівництво підприємства написало десятки листів-звернень у Секретаріат президента, зверталось і до Кабінету Міністрів, до податкової служби України. Та поки справа не зрушилась з місця. Кожен лист та відповідь із державних органів "Українська побутова техніка" направляє інвестору. З проханням до уряду посприяти відшкодуванню підприємству ПДВ зверталась і міська влада Івано-Франківська. Та схоже владна верхівка наскільки занепокоєна виборчою кампанією, що геть забула про все.

На думку Галини Римарук, таке ставлення спричинить до краху української економіки та надовго відлякає іноземного інвестора. "Якщо на кожному рівні будуть брехати – ми б повернули, але чогось там немає, то це приведе у безодню не тільки наше, а й усі підприємства України, – продовжує Римарук. – Це – кошти зароблені нашим колективом, це сплачені податки, сплачена оренда за землю, це сплачені мільйони гривень у пенсійний фонд і ніхто не звертає на це уваги".

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі